Caritas

Caritas Župe Presvetog Trojstva Zagreb – Prečko

Osnovan je 10. 6. 1992. Rješenjem o upisu u Registar Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Ciljevi djelovanja su djelatno zauzimanje za siromašne, nemoćne, bolesne, nezaposlene, ovisnike i sve ostale osobe u nevolji te formiranje javnog mnijenja u prilog humanih međuljudskih odnosa.

Aktivnosti i postignuća: skrb o siromašnim pojedincima i obiteljima koji žive na području djelovanja Župe; skupljaju se sredstva za humanitarno djelovanje putem milodara u župnoj crkvi, individualnih i trgovačkih donacija, prodajom lampiona za blagdan Svih svetih, izradom i prodajom adventskih vjenčića i slično; dvaput godišnje, za Uskrs i za Božić, nabavljaju se paketi namirnica za 120 pojedinaca, obitelji i samohranih majki koje volonteri župnog Caritasa posjećuju u njihovim domovima.

Župni Caritas ima 6 članica Odbora i 12 volontera.

Voditeljica: Zorica Gluhinić

Zamjenica: Matija Brekalo


Ekumenski mobilni palijativni tim

U sastavu Caritasa Župe Presvetog Trojstva, Prečko osnovan je 10. 2. 2018. volonterski tim sastavljen od liječnika, medicinskih sestara, fizioterapeuta, socijalnog radnika, pravnika i nezdravstvenih volontera s ciljem provođenja palijativne skrbi u kućnim posjetima.

Palijativna skrb zahtijeva multidisciplinarni pristup umirućem bolesniku. Stručnjaci raznih specijalnosti i struka i nezdravstveni volonteri zajednički se angažiraju kako bi oboljelima, njihovim obiteljima i prijateljima olakšali suočavanje s bolešću i njenim konačnim ishodom te im ublažili ne samo tjelesnu, nego i psihičku i duhovnu bol i patnju.

Za nezdravstvene volontere organiziran je dvomjesečni tečaj palijativne skrbi u Pastoralnom centru Župe Presvetog Trojstva, Prečko 50, te praktična obuka u stacionaru Doma za starije i nemoćne Trešnjevka, podružnica Drenovačka. Na području djelovanja Župe voditelj tima organizirat će i koordinirati hospicijske kućne posjete, na poziv i prema potrebi. Sve usluge tima bit će za korisnike besplatne.

Ekumenski mobilni palijativni tim ima 15 članova – volontera.

Voditelj tima: Antun Midžić, mob.:  091 15 81 210, E-mail: anmid.59@gmail.com