DRUGA KORIZMENA NEDJELJA „A“,

Svetkovina, 8. ožujka 2020.

 

 

 • Druga je nedjelja korizme krsnog ciklusa ‘A’.
 • Večeras u 17,50 pozivam na pobožnost Križnoga puta. Križ će ponijeti članovi Mješovitog župnog zbora, a razmišljat ćemo uz tekst ‘Ja sam Isus kojega ti progoniš’ Nikice Bošnjakovića iz Nijemaca, rođenog 1979. u Vinkovcima, teologiju je završio u Đakovu, prezbiter je Srijemske biskupije i trenutno na službi u Srbiji. U petak smo razmatrali Križni put sv. Josemarie Escrive de Balaguera, Španjolca rođenog 1902. Studij teologije i prava završio je u Zaragozi. Posvećivao se siromasima i potrebnima, neizlječivim i umirućim bolesnicima. 1928. utemeljio je družbu Opus Dei za muškarce laike, 1930. za žene, a 1943. i za svećenike, te ju proširio po čitavom svijetu. Kao pravnik bio je konzultor Papinske komisije za tumačenje zakonskih tekstova te je kroz karizme duhovnosti i askeze požrtvovno služio Crkvi i papi. Umro je 1975., pokopan u Rimu, 1992. proglašen blaženim, a 2002. svetim. Nadolazećega petka tekst za Marijin križni put napisali su dvoje naših župljana, supružnici Silvija Brkić-Midžić i Antun Midžić.
 • Pripravnici za sakramente polaze korizmene kreativne radionice u subotu,14. ožujka: u 9 h – A i B po volji i C grupa prvopričesnika šk. Tesla; u 10 h – C grupa prvopričesnika šk. Prečko; u 11 h – C grupa krizmanika šk. Prečko; a u 12 h – C grupa krizmanika šk. Tesla. 
 • Prijave domaćina za smještaj mladih u obiteljima traju do 31. ožujka, a do 15. ožujka upisujemo mlade iz župe za akreditiranje na trgu bana Jelačića.
 • U srijedu na osamnaestu obljetnicu smrti velikog sina Katoličke Crkve i hrvatskog naroda sluge Božjega Franje Kuharića, misu u 18 sati u katedrali predvodi nadbiskup Josip kardinal Bozanić. U 18,15 molimo časoslov.
 • U petak 13. ožujka je sedma obljetnica izbora pape Franje – Papin dan, molimo za rimskoga biskupa, poglavara Katoličke Crkve u svijetu. 
 • Jeste li znali da Katolička crkva u sebi sadrži šest velikih obreda po kojima slavi misu? Mi ovdje to činimo po latinskom – rimskom obredu. No, da biste vidjeli aleksandrijski obred koptskih katolika, treba ići u Egipat ili Etiopiju, Istočnosirski ili kaldejski obred rasprostranjen je među katolicima u Indiji i Iraku, antiohijski maronitskih katolika u Libanonu, armenski u Armeniji, dok je da bismo vidjeli grčki obred dovoljno otići u naše Križevce. To ćemo i učiniti u subotu 28. ožujka, a sada popunjavamo preostalu polovicu drugog autobusa. Letci se nalaze na polici za tisak. 
 • Križni put na Mariji Bistrici Žalosnoga petka. ove je godine 3. travnja, a za svibanj planiramo duhovno-studijsko putovanje i hodočašće u Makedoniju.
 • Novi broj ‘Glasa Koncila“ nalazi se na polici za tisak.
 • Započinjemo 14. korizmeni tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini. U ovih 8 dana do iduće nedjelje u molitvi promišljamo o životu Crkve i naših sunarodnjaka u Bosni i Hercegovini pod geslom iz Matejeva evanđelja: „Da ne ohladi ljubav mnogih“ (Mt 24,12) Prikupljeni milodari usmjerit će se, putem Caritasa, u BiH.
 • Provedite Drugu korizmenu nedjelju, Dan Gospodnji, u zajedništvu članova obitelji, a na sve nas, nakon molitve za mlade, zazovimo Božji blagoslov.