NEDJELJA MUKE GOSPODNJE „A“, – CVJETNICA

Svetkovina, 5. travnja 2020.

USKRSNUĆE GOSPODINOVO „A“ – USKRS ILI VAZAM,

Zapovijedana svetkovina, 12. travnja 2020.

 

 • NA NEDJELJE MUKE GOSPODNJE – CVJETNICU i USKRSNUĆE GOSPODINOVO – USKRS ILI VAZAM, mise se slave bez naroda po nakanama s oglasne ploče.
 • Budući je Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata donijela Odluku koju je potpisao prefekt kardinal Robert Sarah, da se slavlje Uskrsa ne može premještati u neki drugi termin tijekom godine, čak ni u zemljama pogođenima epidemijom koronavirusa, sukladno toj odluci, nadbiskup Josip kardinal Bozanić donio je odredbe i preporuke za slavlja Velikog tjedna u župama Zagrebačke nadbiskupije:
 1. Misa posvete ulja održavana na Veliki četvrtak prije podne, i zbog u potresu teško oštećene katedrale, i zbog pandemije virusa, odgađa se do daljnjega.
 2. Euharistija Cvijetnice, Misa večere Gospodnje, Obredi velikog petka i Vazmeno bdijenje velike subote te Uskrsne mise i dalje će se slaviti u župnim crkvama bez prisustva naroda kojega pozivamo da ta slavlja prate u redovitim prijenosima na HRT1, HRT3 ili Laudato televizijskim kanalima odnosno posredstvom HKR-a ili Radio Marije.
 3. Pobožnost križnoga puta na Veliki petak neće biti održana, pa se vjernici mole da ju osobno izmole kod kuće, ili u dvorištu crkve, pazeći da najveći dopušteni broj vjernika međusobno udaljenih jedan metar vani ili dva metra unutra ne prelazi pet osoba istodobno. Tu ćemo pobožnost Križnoga puta slaviti s odgodom, 14. ili 15. rujna.
 4. U sveopćoj molitvi vjernika na Veliki petak između ostalih molitava molit ćemo i sljedeću – za pogođene u vrijeme pandemije: „Molimo i za sve one koji pate od posljedica sadašnje pandemije, da Bog i Gospodin naš udijeli zdravlje bolesnima, snagu zdravstvenomu osoblju, utjehu obiteljima koje pate, a preminulima puninu otkupljenja.“ Molitva u šutnji. Zatim svećenik: „Svemogući vječni Bože, jedino utočište u ljudskoj nemoći, dobrostivo pogledaj na patnju svoje djece, koja su pritisnuta bolima sadašnje pandemije, i svojom milošću: ublaži trpljenja bolesnima, podaj snagu onima koji se za njih brinu, vječni pokoj udijeli umrlima, te, dok traje ovo vrijeme nevolja, molimo te, daj da svi pronađu utjehu u tvome milosrđu. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.“
 5. Kada će vjernici na Veliki petak navečer i na Veliku subotu pojedinačno dolaziti odati počast Križu, pazit će da su na udaljenosti barem 2 m jedni od drugih, te da ih nema više od pet odjednom unutar crkve. U tome će pomoći i dežurni straže Božjega groba. Pri tom se križ ne ljubi niti ne dodiruje, nego se amo klekne ili nakloni glavom te se kratko pomoli.
 6. Vazmeno bdijenje neće sadržavati obred paljenja ognja, blagoslov ognja niti procesiju, neće biti blagoslova krsne vode niti krštenja.
 7. Nadbiskup ovlašćuje roditelje (oca ili majku) da u svojim kućama nakon zajedničke molitve Očenaša, zazove Božji blagoslov jela na Uskrs, izostavljajući škropljenje blagoslovljenom vodom. Dovoljna je molitva i znamenovanje križem. Tako se i u ovoj prilici naglašava važnost ‘kućne Crkve’ gdje je poglavar ili glavarica kuće krsni svećenik ili krsna svećenica u obitelji.
 8. Slavlja svete potvrde i prvih svetih pričesti odgađaju se do daljnjega i za njih će biti određen novi datum.
 9. Župni katehete se pozivaju da djeci organiziraju vjeronauk i katehezu elektroničkim putem, a roditeljima, djedovima i bakama pruža se mogućnost da poukom vjerskih sadržaja pomognu svojoj djeci i unucima. Time ne samo da im neće biti uskraćeno poznavanje potrebnoga gradiva, nego se ono može produbiti i nadopuniti.
 10. Okolnosti koje živimo traže zauzetost krščanskom ljubavlju. Tako će i pred ovaj Uskrs, iako u teškim okolnostima, Župni caritas uložiti sve potrebne napore kako bi svojim korisnicima pred kućni prag dostavio pakete kuhinjskih namirnica. Stoga molimo i vašu pomoć da prilog uplatite na račun IBAN HR0724020061100280214, model HR99, poziv na broj (prazno), s naznakom „za Caritasove pakete namirnica“ ili ga ubacite u za to predviđenu kutiju u crkvi (kada je otvorena) odnosno u špilji Gospe Lurdske (kada je crkva zatvorena).
 11. Mlade vjernike gospodin Nadbiskup potiče da, nakon objavljivanja odgode slavlja Susreta hrvatske katoličke mladeži, i dalje osluškuju što im Krist govori i da učine što im On kaže (usp. Iv 2,5) U tom smislu mi u župi molimo mlade da se stave na raspolaganje Župnome caritasu.
 12. Svi vjernici se pozivaju da ostanu sjedinjeni u molitvi, razmatranju Božje riječi, očitujući tako važnost ‘kućne Crkve’, gajeći čežnju za ponovnim susretom u punini crkvenoga života.
 13. Da bi župljani s nama mogli biti sjedinjeni molitvom u svome domu, donosimo i raspored bogoslužja ovih svetih dana u našoj župnoj crkvi bez naroda: misa nedjelje Muke Gospodnje, Cvjetnice slavit će se u 12 sati, misa Večere Gospodnje velikog četvrtka u 16 sati, Obredi velikog petka u 15 sati, Vazmeno bdijenje velike subote (prva uskrsna euharistija) u 17 sati.
 14. Budući stalna mijena novonastalih okolnosti daje nove opće upute i preporuke, ovime se svećenicima i vjernicima posvješćuje da se – glede općih uputa – treba pridržavati smjernica koje daju mjerodavna državna tijela Republike Hrvatske, a odnose se na okupljanje ljudi, pa tako i vjernika.

„Unutar zadanih mogućnosti, neka se organizira pastoralni život i prate ograničenja. A kršćanska je ljubav uvijek dovoljno maštovita da na temelju vjere pridonese jačanju brižnosti, utjehe i sigurne nade“, kako ističe gospodin Nadbiskup.

 

 • Mladi volonteri Župnoga caritasa podijelit će pakete kuhinjskih namirnica korisnicima donijevši ih na kućni prag u danima Velikog tjedna. Hvala svima koji su domišljatom ljubavlju iznašli načina pomoći Župnome caritasu. Veliko hvala i Hrvatskoj katoličkoj misiji Edmonton na čelu s voditeljem vlč. Tomislavom Fridlom, dugogodišnjim podupirateljem naših siromaha.
 • Župni ured u Velikom tjednu ureduje od ponedjeljka do srijede od 16,30 do 18,30. Možete nas kontaktirati telefonom.
 • Na Veliki petak vjernici od 14.-te godine do konca života obdržavaju nemrs, a oni od 18.-te do 60.-te godine, ako su zdravi, i obvezu posta (jednom do sita se najesti, a u preostala dva obroka samo malo založiti).
 • Crkva je otvorena za osobnu i pojedinačnu molitvu.
 • Planirana hodočašća u Križevce, Molve i Mariju Bistricu se odgađaju, kao i duhovno-studijsko putovanje i hodočašće u Sjevernu Makedoniju, vjerojatno na jesen. Hvala svima koji su već prijavljeni kako bismo znali s kolikim brojem zainteresiranih raspolažemo.
 • Katolički tjednik ‘Glasa koncila’ donosi zanimljive članke, a nalazi se na polici za tisak.
 • Hvala svima koji pripremaju crkvu za bogoslužja narednih dana, uređuju misno ruho, dvorište, prostorije župe ili se na bilo koji drugi način brinu o svojoj župnoj zajednici.

Lijepo provedite Cvjetnicu, Vazmeno trodnevlje i Uskrs s obitelji u vašemu domu. Želimo vam obilje Božjega blagoslova, Božju zaštitu od bolesti i svih drugih pošasti te sretan, radostan i blagoslovljen Uskrs!