P R E S V E T O   T R O J S T V O „B“,

Svetkovina župe, 30.svibnja 2021.

 

  • Zahvaljujemo Bogu na daru lijepa vremena i dobre zdravstvene situacije da smo mogli (u ovolikom broju) proslaviti njegovu svetkovinu, svetkovinu Presvetog Trojstva i blagdan župe.
  • Sutra je svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata. Večernju misu u 19 sati na trgu ispred Katedrale slavit će gospodin nadbiskup kardinal Josip Bozanić.
  • U četvrtak na Tijelovo, (svetkovinu crkve Corpus Domini), mise su prije podne u 9 i 11, a večernja u 18,30 umjesto procesijom završit će klanjanjem u crkvi.
  • Nadbiskup je jednom prilikom izjavio za Hrvatsku televiziju: „Apeliram da se prvo pomogne obiteljima stradalima u potresu!“ Premda su pogođene i oštećene mnoge crkve, crkvene kurije i sama katedrala teško je oštećena, mi ne skupljamo sredstva za njihovu obnovu, već za obitelji stradale u potresu, da one pronađu što prije svoj dom. A onda ćemo obnavljati crkve. Kutija za stradale u potresu i Caritas za siromašne župljane nalazi se na stoliću ispod trijema gdje možete nabaviti i druge pobožne stvari te ‘Glas koncila’.
  • Ovih dana uoči Trodnevnice iz Nizozemske su nam stigle nove Johanusove orgulje koje ćemo umjesto lošeg i dotrajalog sintesizera moći koristiti u našoj crkvi na otvorenom. Koštale su nas 50 tisuća kuna, a još ćemo izraditi i za njih potrebno drveno postolje. Budući sam ovdje već 12 godina, dobro vas poznajem, kao uostalom i vi mene, pa sam se usudio te orgulje uzeti na kredit jer sam siguran da ćemo uz vašu pomoć, taj kredit moći u dogledno vrijeme isplatiti. Stoga se preporučam vašoj darežljivosti, kako i kada budete mogli, i u to ime se unaprijed već i zahvaljujem Ili kako bi rekao poznati mislilac: ‘Ne sumnjam u vas, dakle, vjerujem vašoj dobroti.’
  • Svetkovina župe je prilika da njezin upravitelj zahvali svima vama koji u župi pomažete: pjevačima i voditeljima zborova, ministrantima, suradnicima, gospođama koje čiste i uređuju dvorište, brinu o cvijeću, aranžiraju crkvu, peru misno ruho i gospodi koji kose travu ili popravljaju instalacije. Hvala obiteljima koje poklanjaju cvijeće, uskrsnu svijeću, gospođama koje su ispekle kolače za svećenike. Hvala našim majstorima uz čiju pomoć stalno obnavljamo prostorije župe, župnim vijećnicima, mladima, podupirateljima, obiteljima koje nas ugošćuju u svojim domovima i svima drugima. Trebalo bi nizati mnoga imena, ali važno je da za njih zna Onaj koji treba znati. Hvala i našem bogoslovu, izvanrednoj djeliteljici pričesti, i pastoralnom suradniku preč. Tomislavu, koji je morao danas otputovati u Njemačku.
  • Proštenje u 11 predvodio je vlč. dr. sc. Jakov Rađa, prof. KBF-a Sveučilišta u Zagrebu, ravnatelj NPI-a i promotor duhovnih zvanja u Nadbiskupiji.
  • Dragi župljani! Sretan vam blagdan župe s obiljem darovane milosti Presvetoga Trojstva!