P R E S V E T O   T R O J S T V O „B“,

Svetkovina župe, 30.svibnja 2021.

 

  • Zahvaljujemo Bogu na daru lijepa vremena i dobre zdravstvene situacije da smo mogli (u ovolikom broju) proslaviti njegovu svetkovinu, svetkovinu Presvetog Trojstva i blagdan župe.
  • Sutra je svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata. Večernju misu u 19 sati na trgu ispred Katedrale slavit će gospodin nadbiskup kardinal Josip Bozanić.
  • U četvrtak na Tijelovo, (svetkovinu crkve Corpus Domini), mise su prije podne u 9 i 11, a večernja u 18,30 umjesto procesijom završit će klanjanjem u crkvi.
  • Nadbiskup je jednom prilikom izjavio za Hrvatsku televiziju: „Apeliram da se prvo pomogne obiteljima stradalima u potresu!“ Premda su pogođene i oštećene mnoge crkve, crkvene kurije i sama katedrala teško je oštećena, mi ne skupljamo sredstva za njihovu obnovu, već za obitelji stradale u potresu, da one pronađu što prije svoj dom. A onda ćemo obnavljati crkve. Kutija za stradale u potresu i Caritas za siromašne župljane nalazi se na stoliću ispod trijema gdje možete nabaviti i druge pobožne stvari te ‘Glas koncila’.
  • Ovih dana uoči Trodnevnice iz Nizozemske su nam stigle nove Johanusove orgulje koje ćemo umjesto lošeg i dotrajalog sintesizera moći koristiti u našoj crkvi na otvorenom. Koštale su nas 50 tisuća kuna, a još ćemo izraditi i za njih potrebno drveno postolje. Budući sam ovdje već 12 godina, dobro vas poznajem, kao uostalom i vi mene, pa sam se usudio te orgulje uzeti na kredit jer sam siguran da ćemo uz vašu pomoć, taj kredit moći u dogledno vrijeme isplatiti. Stoga se preporučam vašoj darežljivosti, kako i kada budete mogli, i u to ime se unaprijed već i zahvaljujem Ili kako bi rekao poznati mislilac: ‘Ne sumnjam u vas, dakle, vjerujem vašoj dobroti.’
  • Svetkovina župe je prilika da njezin upravitelj zahvali svima vama koji u župi pomažete: pjevačima i voditeljima zborova, ministrantima, suradnicima, gospođama koje čiste i uređuju dvorište, brinu o cvijeću, aranžiraju crkvu, peru misno ruho i gospodi koja kose travu ili popravljaju instalacije. Hvala obiteljima koje poklanjaju cvijeće, uskrsnu svijeću, gospođama koje su ispekle kolače za svećenike. Hvala našim majstorima uz čiju pomoć stalno obnavljamo prostorije župe, župnim vijećnicima, mladima, podupirateljima, obiteljima koje nas ugošćuju u svojim domovima i svima drugima. Trebalo bi nizati mnoga imena, ali važno je da za njih zna Onaj koji jedini treba znati. Hvala i našem bogoslovu, izvanrednoj djeliteljici pričesti, i pastoralnom suradniku preč. Tomislavu, koji je morao danas otputovati u Njemačku.
  • Posebna hvala ide predvoditelju vlč. dr. sc. Jakovu Rađi. Jakov Rađa rođen je 1985. u župi sv. Petra u Vlaškoj ulici u Zagrebu. U toj sam župi bio kapelan, kad je Jakova kao srednjoškolca pokojni župnik Matija Stepinac uveo u našu blagovaonicu i predstavio ga: ‘Ovo je naš budući profesor!’. I stvarno, župnik se nije prevario. Nakon osnovne škole i gimnazijskog obrazovanja, 2004. Jakov upisuje KBF i stupa u Bogosloviju kao svećenički kandidat za Zagrebačku nadbiskupiju. Dvije godine kasnije nastavlja studij na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Specijalizirao je fundamentalnu teologiju iz koje je i doktorirao 2019. Nakon ređenja 2011. bio je župni vikar u Sv. Josipu na Trešnjevci, od 2015. kroz tri godine koordinator trajne formacije klera, a od 2016. promotor kršćanskih poziva, izvanredni duhovnik na Bogosloviji, te povjerenik za pastoral duhovnih zvanja, službu koju vrši i danas uz ravnateljstvo Pastoralnim institutom i profesorsku službu pri katedri fundamentalne teologije na KBF-u, a često nastupa i kao gost u emisijama katoličkih radija ili televizije. Evo, Jakove, ti još nisi ni upisao naš Fakultet, a pokojni župnik je već znao da ćeš na njemu biti profesor, točnije na katedri na kojoj je predavao svima nam poznati pokojni prof. Tomislav Ivančić. Naravno, u ovom kratkom prikazu, nisam uspio nabrojati sve tvoje službe, kao onu da si i djelatnik crkvenoga suda, doduše ne ženidbenog. Zamislite, jučer je ovdje vjenčao jedan naš par, Valentina i Niku, ovo ne bi bila lijepa reklama da si vjenčatelj i ujedno djelatnik Ženidbenog crkvenog suda gdje dolaze pokretati parnice za rastavu. Ali ne, naš Jakov nije na crkvenom Ženidbenom sudu, nego pri crkvenom Sudu za klerike, i zato moram reći, premda si mi drag, nemoj to shvatit previše osobno, ali da Bog da te tamo nikad ne vidio! Još jednom u ime svojih župljana i osobno od srca ti iskrena i bratska hvala za sva ova četiri dana.
  • Hvala i braći svećenicima koje pozivam u podrumske prostorije gdje ćemo održati dekanatski seminar s područja teologije tijela.
  • Dragi župljani! Sretan vam blagdan župe s obiljem darovane milosti Presvetoga Trojstva!