ČETVRTA USKRSNA NEDJELJA „A“

– ‘DOBROGA PASTIRA’,

57. svjetski dan molitve za duhovna zvanja,

3. svibnja 2020.

 

 • Slavimo Nedjelju Dobroga Pastira i 57. svjetski dan molitve za duhovna zvanja. Zahvaljujem svima koji za duhovna zvanja molite, a za školovanje siromašnih doprinosite. Kutija se nalazi ispod trijema na ulazu u župni ured. Nakana je bila za: + Anđu Biljanović; + Jelu i Ružu Šagolj (9); + Dragutina, Katicu i ob. Orešić; + Ljubicu i Paska Burih i Anku Bjeloš; + Zlatu i Božidara Vukobratović i duše u čistilištu (18,30).
 • Svake večeri molimo radosnu krunicu i litanije Majke Božje budući je mjesec svibanj njoj posvećen. Papa Franjo pozvao je u ovoj dramatičnoj situaciji punoj boli i straha koji preplavljuje svijet vjernike na zajedničku molitvu krunice protiv pandemije koronavirusa.
  • Po Preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Pismu biskupa Hrvatske biskupske konferencije i uputama zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića o slavljenju svetih misa, od 2. svibnja 2020. ponovno je omogućeno slavljenje svetih misa s vjernicima, a pretpostavljaju vjerničku zauzetost u pomoći oko organizacije prostora i slavlja, te uključuju međusobnu fizičku distancu od 2 m (osim između članova istoga kućanstva/obitelji koji mogu zauzeti cijelu klupu), osobnu higijenu (nedodirivanje nosa, očiju, usta i lica rukom) te higijenu prostora o kojem vode računa naši suradnici.
  • Pri ulasku u crkvu na svibanjsku pobožnost u 18 sati i misu radnoga dana u 18,30, jednim potiskom na bočicu sredstva kod ulaza dezinficirajte ruke i redom zauzimajte mjesta počevši od najbližih oltaru. Izlazak je obrnut, najprije odlaze oni bliže vratima i izlazu. Mjesta su označena, a tako se popunjava i vanjski prostor čuvajući udaljenost 2 m.
  • Misna slavlja nedjeljom održavat će se na vanjskom oltaru u 9, 11 i 18,30 sati.
  • Sveta ispovijed bit će u dvorani za katehezu nedjeljom od 8,20 do 8,50; od 10,20 do 10,50 i od 17,50 do 18,20 sati.
  • I dalje ne koristimo blagoslovljenu vodu, molitvenike i pjesmarice, ne pružamo znak (ruku) mira, pričest dijelimo samo na dlan ruke, po završetku mise se ne grupiramo i ne ostvarujemo bliske kontakte. U koševe za smeće s poklopcem odlažemo maramice nakon kihanja i kašljanja, a potom dezinficiramo ruke.
  • Vjernicima se preporuča nošenje maski, neobavezno, svatko za sebe vrši procjenu.
  • Starijim vjernicima i kroničnim bolesnicima još se neko vrijeme ne preporuča dolazak u crkvu ili da barem ostanu vani,
  • Od dolaska na bogoslužje trebali bi odustati svi s povišenom temperaturom, kašljem, grloboljom i kihanjem, otežanim disanjem i kratkim dahom, s izgubljenim osjetom okusa i mirisa te koji su u samoizolaciji. Oni misna slavlja mogu pratiti putem radio ili tv prijenosa.
  • Za obrede krštenja i vjenčanja do novih uputa vrijede ograničenja do 10 osoba. Malom djetetu se ne stavlja maska radi opasnosti od gušenja. Kod čestitanja mladencima izbjegava se rukovanje, grljenje i ljubljenje. Župni ured možete kontaktirati telefonom, a u iznimnim slučajevima i dolaskom u uredovno vrijeme pazeći na fizičku distancu.
  • Svete pričesti i krizme također se odgađaju do novih uputa. Kao i kateheze, pjevačke vježbe i svi drugi sastanci u župi, osim svetih misa.
 • Katolički dvotjednik „Glas koncila“ – nabavite ispod trijema, a donosi zanimljive članke: Ranjena katedrala spašena od iznimne ugroze, Covid -19 ili povratak na početak, U krizi treba vidjeti mogućnost boljega početka, Svi smo krhki, svi jednaki, svi dragocjeni, Etičke posljedice izolacije društva, Kako sačuvati zajedništvo vjernika?
 • Blagoslovljena vam bila nedjelja ‘Dobroga pastira’, Dan Gospodnji i dan odmora.