TRIDESET I PRVA NEDJELJA KROZ GODINU ‘C’,

Blagdan, 3. studenoga 2019.

 

  • Trideset i prva je nedjelja godine „C“.
  • U utorak je Emerik, Mirko, i Sveci,mučenici čije su moći pohranjene u crkvama Nadbiskupije, u petak bl.Gracija Kotorski, redovnik, u subotu Posveta Lateranske bazilike.
  • Ovoga tjedna župna kateheza odvija se po grupama i skupinama: grupa A: ministranti i čitači u subotu u 9; grupa B: zboraši prvopričesnici u četvrtak u 19, zboraši krizmanici u utorak u 20; treća grupa C: krizmanici iz škole ‘Prečko’ u utorak u 10 i 11 sati, prvopričesnici u utorak u 16,30 i 17,15; prvopričesnici iz škole ‘Tesla’ u četvrtak u 16,30, a krizmanici iz ‘Tesle’ u četvrtak u 17,30 i18,15. Raspored je na oglasnoj ploči.
  • Djeca se ponekad zabunom pričeste mada još nisu bila na prvoj sv. pričesti, no nije učinjeno u zloj namjeri, pa nije grijeh, ali ubuduće nećemo tako jer prva pričest onda ne bi imala smisla. Dakle, tko pristupa naprijed da bi dobio samo blagoslov odn. križić, stavit će ispred sebe prekrižene ruke na ramena da nam to bude znak raspoznavanja, a oni koji se pričešćuju sklope ruke ako se pričešćuju na jezik, odn. ispruže lijevu preko desne ako pričest primaju na ruku.
  • U uredu traje upis misnih i molitvenih nakana za 2020. godinu. Glas koncila nabavite na polici, od iduće nedjelje moći će se nabaviti i kalendare.
  • Današnje krštenje potvrdilo je univerzalnost Katoličke Crkve. Majka iz Kine, otac iz Hrvatske, trenutno žive u Kazahstanu, krstitelj iz Gane. Ljepota Crkve je u zajedništvu koje nadilazi narodne, nacionalne, državne granice i kategorije, onako kako se s onu stranu smrti i groba nadamo postati građani nebeskog Jeruzalema, svi Božja djeca, a međusobno braća i sestre.
  • U tijeku je Izvanredni mjesec misija kojeg je proglasio papa Franjo. Stoga župe u Trešnjevačkom dekanatu obilazi naš misionar don Ivan Stojanović, te je tako danas prijepodne svratio i u Prečko. Zahvaljujemo mu na svemu što čini za narod Afrike u misiji Tatale u Gani. Uz rad naviještanja evanđelja, misionari se brinu i za školovanje djece te za zdravstvenu skrb, gradeći škole, ambulante, pučke kuhinje, crkve i kapele. Naš don Ivan uz sve to kopa i bunare ne bi li stanovnicima u tim od civilizacije udaljenim selima donio pitku vodu. Na taj način se zauzima za tamošnje žene čiji je zadatak nositi na ramenima vodu i nekoliko desetaka kilometara, najbliža rijeka je 40 km od misije. U tim njegovim dobrim i plemenitim nastojanjima pomažemo i mi svojim prilozima prema dobroj volji i mogućnostima. Jučer je bio Dušni dan, Katekizam Katoličke crkve u broju 1032 naučava da se za pokojne mogu služiti mise, činiti pokora ali također i udijeliti milostinja za oprost grijeha. Stoga nakanu za pokojne možemo danas povezati s ovom humanitarno-karitativnom potporom misiji Tantale. Hvala na vašim darovima, a don Ivana neka dobri Bog čuva i blagoslovi! Zajedno s njime, neka blagoslovi i sve nas!