DRUGA NEDJELJA PO BOŽIĆU,

Blagdan, 3. siječnja 2021.

 

  • Druga je nedjelja po Božiću. 
  • Nastavljam blagoslov obitelji po naznačenom rasporedu. U Tijardovuićevu od broja 8 do 14 bit će vam ubačena naljepnica Gašpar-Melkior-Baltazar u kasliće. Tko nije bio kod kuće, može se prijaviti za naknadni blagoslov.
  • Upisujemo misne nakane za 2021., katoličke kalendare i tisak nabavite na stoliću.
  • Voda će biti blagoslovljena uoči Bogojavljenja, pa ćete ju na samu svetkovinu i iduće nedjelje moći ponijeti svojim kućama.
  • U srijedu je svetkovina Bogojavljenja ili Sveta tri kralja. Mise će se slaviti kao nedjeljom u 9, 11 i 18,30.
  • Još jednom ću ukratko ponoviti statističke podatke, za one koji nisu bili na misi zahvalnici: Župa Presvetoga Trojstva Zagreb – Prečko u granicama Ljubljanske i Zagrebačke avenije, Petrovaradinske ulice i rijeke Save broji 10.058 stanovnika, od čega je 8.257 katolika ili 82,1 %. A u prošloj 2020. godini primila je u svoje zajedništvo 59 novokrštenika, dvoje manje nego lani, ispratila 109 pokojnika, 32 više nego lani, ili porast umrlih za 42%, te je razlika umrli – kršteni i dalje negativna – 50, lani je bila – 15, preklani – 13 i tu smo izuzev 2015. negativni u posljednjem desetljeću. Vjenčano je 9 pari, 1 manje nego prošle godine. Prvu svetu pričest primilo je 97 prvopričesnika, 29 manje nego lani, a 82 potvrđenika sv. krizmu, 18 manje nego lani. Izvršeno je i 37 posjeta bolesnicima, a stotinjak je bolesnih župljana primilo bolesničko pomazanje na blagdan Gospe Lurdske prilikom Svjetskog dana bolesnika, što je mnogo manji broj ispovjeđenih i pomazanih zbog preporuke da se ne ide u posjet bolesnima osim u smrtnoj opasnosti. 28 pokojnika je umrlo okrijepljeno svetim sakramentima dok je 81 krenuo na put nepripremljen. Kad je u pitanju uzrok smrti, najzastupljeniji je i dalje karcinom s 24% ili gotovo četvrtina umire od raka. Gotovo petina ili 19 % umrlo je od zatajenja srca ili drugih srčanih oboljenja, 16 % od starosti i raznih bolesti, 8 % od moždanog udara, 7 % od koronavirusa ili ukupno 8 pokojnika, prvi je umro 6. studenoga, dakle svi u posljednja dva mjeseca godine. Bubrezi i urinarne infekcije su bile zastupljene sa 6 %, upala pluća s 5 %, sepsa 4%, te Alzheimerova bolest s 3%.
  • Narednih dana, nedjelja i blagdana Hrvatski Caritas nas poziva i potiče da se i mi odazovemo te prikupimo pomoć kao izraz naše ljubavi i solidarnosti s nastradalima u strašnom potresu na Banovini, kako bi ju Caritas Sisačke biskupije, Petrinjski Caritas i Caritasi stradalih župa mogli rasporediti na tamošnje žitelje koji su u trenu ostali bez kuće te se našli u potrebi i na cesti. Caritas sa svojom mobilnom pučkom kuhinjom svakodnevno priprema tople obroke hrane, a uputio je već i šatore, vreće za spavanje, deke i razne prehrambene namirnice za sve koji su u potrebi. U ime Caritasa i svih stradalih hvala na pruženoj potpori.
  • Blagoslov Božji neka prati sve nas.