OSAMNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU „A“,

Gospa od Anđela – ‘Porcijunkula’

Blagdan, 2. kolovoza 2020.

 

 

  • Osamnaesta je nedjelja kroz godinu „A“ i Gospa od Anđela ili Porcijunkula.
  • Sutra, u ponedjeljak, je Augustin Kažotić, zagrebački biskup, u utorak Sv. Ivan Marija Vianney, pz., župnik Arški, u srijedu Gospa Snježna. Vojni ordinarijat slavi Gospu velikog hrvatskog krsnog zavjeta, a u Republici Hrvatskoj je također i praznik Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te dana hrvatskih branitelja. Na večernjoj misi molit ćemo za domovinu i sve branitelje i stradalnike domovinskog rata.
  • U četvrtak na blagdan Preobraženja Gospodnjega ili Božje lice, blagdansku misu slavimo navečer u 18,30.
  • U petak je Siksto, papa i sv. Kajetan, pz., osnivač redovnika teatinaca, dok je u subotu sv. Dominik, pz., osnivač dominikanskog reda.
  • Prilikom pripreme sprovoda našeg preč. Ante Piličića, neki su predlagali kupnju vijenca, što nismo prihvatili da ne bismo poslali pogrešnu poruku. Ako vjernike poučavamo da se cvijeće na grobu pretvara u trulež i smeće po onoj misli sv. Augustina koji veli: „Suze će se osušiti, cvijeće uvenuti, svijeće ugasiti, jedino molitva ostaje..“, onda i u ovoj prilici ispraćaja svećenika želimo dati primjer i poticaj vjernicima da umjesto cvijeća namijene koju molitvu ili nakanu mise. I inače su na sprovodima dovoljna dva tri vijenca one najuže obitelji i rodbine, pa kad vidimo trideset, četrdeset, pedeset vijenaca, onda smo tužni više zbog toga nego zbog samog pokojnika koji prelazi u vječnost, a istodobno tom pokojniku neće se nitko sjetiti niti iz nauže obitelji tijekom godine namijeniti bar jednu misnu nakanu.
  • U novome broju Glasa Koncila, koji je dobio i novoga glavnog urednika čitajte: Teška situacija zbog koronavirusa pogodila osobito tri države: Siriju na Bliskom istoku, Burkinu Faso u Africi i Venezuelu u Južnoj Americi; Dr Damir Šehić donosi teološko-bioetičku analizu odluke Ustavnog suda i kaže: Pravo na pobačaj ne postoji; Rubrika naši pokojnici donosi prikaz života preminulog preč. Ante Piličića; Na brdu iznad Rogotina izgrađene prve orgulje koje pokreće vjetar, dok prošlonedjeljni broj donosi imenovanja i premještaje u Nadbiskupiji, tako će se promjene u dekanatu nakon Velike Gospe dogoditi u župama na Vrbanima.
  • Blagoslov Božji neka vas prati u novom tjednu pred nama.