SVETI JOSIP, ZARUČNIK BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Svetkovina, 19. ožujka 2020.

 

 • Svetkovina je sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije i zaštitnika domovine Hrvatske. Molimo ga, zajedno sa sv. Rokom i Svima Svetima, da nas, njihovim zagovorom, Gospodin očuva od zaraze i svih drugih bolesti.
 • Danas su se oglasili biskupi Hrvatske biskupske konferencije i donijeli privremene mjere koje stupaju na snagu sutra, a po kojima neće biti slavlja misa s narodom, nedjelja, svetkovina, blagdana i svagdana, kao ni pogrebnih euharistija nakon sprovodnih ispraćaja u najužem krugu obitelji. Ta se slavlja otkazuju kako u crkvama tako i na otvorenim prostorima. Isto tako se otkazuju i slavlja ostalih sakramenata poput krštenja i vjenčanja, kao i pučke pobožnosti. Jednako se otkazuju sakramenti svete ispovijedi i bolesničkog pomazanja, osim u smrtnoj pogibli. Otkazuju se i svi sastanci, ministrantski, zborski, molitvenih zajednica i drugih skupina župe. Otkazuju se i sve kateheze pripravnika na sakramente prve svete pričesti, krizme, kao i kateheze i vjeronauk za mlade.
 • Svećenici će slaviti mise bez naroda, moliti službu časova i prinositi molitve za narod i čitav svijet. Na molitvu potičemo i sve vjernike župe u svojim kućama.
 • Dijecezanski biskupi oslobađaju sve vjernike na području Republike Hrvatske obavezi nedjeljne i blagdanske mise, koju neka zamijene molitvom, postom, vršenjem dobrih djela, čitanjem Svetoga pisma i pribivanjem slavljima euharistija i duhovnim sjedinjenjem s njima u svojim domovima, prenošenim putem radijskih, televizijskih ili internetskih prijenosa.
 • Katehetski uredi i drugi zaduženi za katehezu mogu posredovati katehetsku građu i materijale posredstvom medija, osobito župnih web stranica.
 • Crkve će ponekad, a među njima i naša, biti otvorena za osobnu molitvu do najviše 5 zdravih vjernika (tu su isključeni bolesnici s akutnim simptomima plućne bolesti) s time da razmak među njima bude najmanje 2 metra. Crkve moraju biti redovito provjetravane, svakodnevno čišćene i otvorenih vrata da vjernici ne dodiruju kvake.
 • Župni uredi ne ureduju sa strankama, koje im se mogu obratiti isključivo telefonom ili elektroničkom poštom, osobito glede naručivanja misnih nakana.
 • Naša je kršćanska dužnost posvjedočiti solidarnost sa svima drugima u pokušaju sprečavanja širenja virusa i ovu krizu, unatoč kušnji, pretvoriti da ‘u nadi budemo radosni u nevolji strpljivi, u molitvi postojani’ kako veli sv. Pavao, (usp. Rim 12,12) a Blažena Djevica Marija, Zdravlje bolesnih neka svojim zagovorom bdije nad nama. To je ukratko poruka naših biskupa koju možete u cijelosti pročitati na oglasnoj ploči ili stranici župe. Mjere stupaju na snagu sutra, i vrijede do njihova opoziva.
 • Naša bliža hodočašća u Križevce, Molve i Mariju Bistricu se odgađaju, a onima kojima novi termini neće odgovarati, uplaćena sredstva ćemo vratiti kad to bude bilo moguće.
 • Mole se volonteri susreta Hrvatske katoličke mladeži i drugi zainteresirani vjernici da se stave na raspolaganje Caritasu za pomoć starijim osobama u župi. Prijaviti se mogu telefonom u uredovno vrijeme župnoga ureda.
 • Primimo blagoslov po zagovoru sv. Josipa. Neka nas dobri Gospodin sve štiti i čuva!