DVANAESTA NEDJELJA KROZ GODINU „C“,

Blagdan

 

  • Dvanaesta je nedjelja godine ‘C’. Misu smo slavili za +Stjepana Martinović; +Mariju, Franju i ob. Preglej (9) +Ivana i Katarinu Vuk; Maru Dujmović i Radislavu Lekić (18,30)
  • U lipnju molimo zaštitu Srca Isusova i zagovor sv. Antuna Padovanskog.
  • Osim dva državna praznika, u ovome tjednu je i svetkovina rođenja sv. Ivana Krstitelja koju proslavljamo svečanom pjevanom blagdanskom sv. misom u petak navečer u 18,30.
  • Vjerski tisak nabavite na polici: novi broj Glasa Koncila.
  • Vama i ukućanima želim ugodne trenutke Dana Gospodnjega.
  • Jednotjedni tečaj za mlade animatore od 18. do 25. srpnja na Malom Lošinju u ime naše župne zajednice ove godine će pohađati Ana Majić i Lovro Bučar.
  • Iz povijesti župe:

Prva molba za lokaciju nove crkve poslana je 14. studenoga 1966. Lokacija je dobivena tek 7 godina kasnije, na Božić 1973. kraj Mikroplinare. Građevinska dozvola dobivena je tek 14. svibnja 1975. kada je župu, godinu ranije već bio preuzeo p. Ivan Dračko, koji je uz izmjenu petorice kapelana ostao na službi sve dok nije osnovana župa Špansko 25. srpnja 1975., pa je p. Dračko postao upravitelj te nove župe 10. rujna 1977.

Nakon što je prvi projekt inž. Mladena Fučića u Skupštini grada odbijen, djelatnica urbanističkog zavoda izrekla je jasan uvijet za odobrenje nacrta za gradnju crkve: „Crkva treba da što manje liči na crkvu; bez tornja i bez zvona!“

Građevinsko poduzeće „Međimurje“ iz Čakovca podiže gradnju najprije barake, pa se prve nedjelje srpnja 1975. bogoslužje premješta iz Tavankutske u tu baraku pokraj gradilišta nove crkve, a onda je počelo gradnju crkve u lipnju 1975, s rokom dovršetka 1. svibnja 1976. koji je jasno, prekoračen, te je novosagrađena današnja crkva blagoslovljena od strane nadbiskupa Franje Kuharića 13. lipnja 1976.

Posebnost župe jest i slika Marije nositeljice života, rad akademskog slikara Josipa Biffela, koju je 10. listopada 1971. godine blagoslovio pomoćni zagrebački biskup Mijo Škvorc, isusovac.

A dekretom NDS-a 10. siječnja 1977. župa mijenja dotadašnji naziv Novo Špansko u Prečko

 

  • Vama i ukućanima želim ugodne trenutke Dana Gospodnjega ..