TRIDESET I TREĆA NEDJELJA KROZ GODINU ‘B’,

  • Svjetski dan siromaha,

  • Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Blagdan, 18. studenoga 2018.

 

  • Trideset i treća je nedjelja godine „B“, Drugi svjetski dan siromaha i Dvadeset i sedma obljetnica stradanja Vukovara i Škabrnje. Misu smo slavili: za +Katu, Iliju, Franju i ob. Mićanović, Stjepana, Peru, Maricu i ob. Martinović; i za + Marijine legionare (9); + obb. Belčić i Peremin, Josipa Kovaček, Josipa kovačević i Valenta Mitak (18,30)
  • U povodu Svjetskog dana siromaha, papa Franjo u poruci poziva da ne zaboravimo siromahe iz svoga okruženja u konkretnoj djelatnoj pomoći: “Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje” (Ps 34, 7). Gospodin sluša one čije je dostojanstvo pogaženo a, usprkos tome, imaju snage uzdići svoj pogled k nebu da prime svjetlost i utjehu. On sluša one koji su progonjeni u ime lažne pravde, potlačeni politikama nedostojnima tog imena i zastrašivani nasiljem. Siromaštvo nije nastalo samo od sebe, već je plod egoizma, oholosti, gramzivosti i nepravde. Ta su zla drevna koliko i čovjek, ali su također grijesi čije posljedice trpe mnogi nevini. Svi kršćanski vjernici i sve zajednice pozvani su biti Božje oruđe za oslobođenje i promicanje siromašnih, tako da se oni mogu potpuno uključiti u društvo. To pretpostavlja da moramo biti pažljivi i čuti vapaj siromašnoga i priteći mu u pomoć. Nakon Prvog svjetskog dana siromaha, mnogi su našli toplinu doma, radost blagdanskog stola i solidarnost onih koji su blagovali s njima na jednostavan i bratski način. Naš kršćanski način života treba biti dalek načinu na koji živi svijet koji uzvisuje, povodi se i oponaša one koji imaju moć i bogatstvo, dok marginalizira siromašne i smatra ih otpadom i sramotom. U Poslanici Rimljanima, sv. Pavao nas potiče: “Radujte se s radosnima, plačite sa zaplakanima! Neka vas ne zanosi što je visoko, nego privlači što je ponizno” (12, 15-16). Sveta Terezija Avilska u Putu k savršenstvu ističe: “Siromaštvo je dobro koje u sebi sadrži sva dobra svijeta. Jamči nam veliki posjed. Čini nas gospodarima svih zemaljskih dobara, jer nas navodi da ih preziremo” (2, 5). Svi smo pozvani osjetiti da smo dužnici prema siromašnima“, zaključuje papa Franjo.
  • Hrvatski biskupi, okupljeni u Rimu na pohodu “Ad limina apostolorum”, odlučili su da se spomen na žrtvu Vukovara i druge žrtve Domovinskog rata obilježi zvonjavom zvona svih crkava u Hrvatskoj danas u 18 sati i 11 minuta. A mi vas pozivamo da ispred križa na ulazu u crkvu i u špilji Gospe Lurdske upalite lučicu/lampion moleći se za duše stradalih.
  • Ovoga tjedna kateheza za sakramente povezana je sa slavljem sv. Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe, koju časte crkveni pjevači i svirači, naši zborovi, pa će se njima pridružiti i preostale dvije skupine, tako da svi kandidati dolaze u četvrtak u 18,30. Adventske vijence iz kreativne radionice moći ćete nabaviti iduće nedjelje, a nove kalendare već danas.
  • Vjeronaučna grupa mladih s bogoslovima sastaje se u petak u 20 sati. Pozivamo srednjoškolce, studente i druge mlade.
  • Svetkovinom Krista Kralja završavamo liturgijsku godinu i, kako teme biblijskih čitanja sugeriraju, razmišljamo o posljednjim stvarima života: smrti i sudu, obraćenju i vječnom spasenju.
  • Novi broj Glasa koncila nabavite na polici za tisak.
  • Zahvaljujemo dru Tomislavu Markiću koji je predvodio misu u 11 sati, a u 9 msgru dru Hrvoju Škrlecu, iz diplomatske službe Svete Stolice, trenutno u Nuncijaturi pri Europskoj uniji u Bruxellessu. I, naravno, preč. Antunu, kojeg molimo da zazove blagoslov na sve nas!