TRIDESET I TREĆA NEDJELJA KROZ GODINU ‘C’,

Svjetski dan siromaha,

Blagdan, 17. studenoga 2019.

 

 

  • Trideset i treća je nedjelja godine „C“, Treći svjetski dan siromaha.
  • U povodu Trećeg svjetskog dana siromaha, papa Franjo poziva da ne zaboravimo siromahe iz svoga okruženja u konkretnoj djelatnoj pomoći: „Ufanje ubogih uslijed nepravdi, trpljenja i životnih neizvjesnosti neće biti zaludu“, kaže Psalam 9, a papa ga uzima za naslov svoje poruke, i pita koliko se još može trpjeti tu nejednaku raspodjelu bogatstva?, i da se siromahe ponižava nadutošću onih koji ih ugnjetavaju i iskorištavaju? Vrijeme nastanka psalma bilo je doba kada su bahati i ljudi bez ikakvog osjećaja za Boga progonili siromašne kako bi se dokopali i onoga malo što su imali te ih pretvorili u roblje. Ni danas nije mnogo drugačije. Stanje bogatih opisuju pak riječi iz Knjige Otkrivenja: „Govoriš: Bogat sam, obogatih se, ništa mi ne treba! A ne znaš da si nevolja i bijeda, i ubog, i slijep, i gol“ (Otk 3, 17). Stoljeća prolaze, ali stanje bogatih i siromašnih ostaje nepromijenjeno, kao da nas povijest ničemu nije naučila. Dakle, riječi ovoga psalma ne odnose se samo na prošlost, nego i na našu sadašnjost stavljenu pred Božji sud. Papa na kraju ponavlja riječi oca Prima Mazzolarija: „Siromašni su stalni protest protiv naših nepravdi; siromašni su barutana. Ako je se zapali, svijet leti u zrak“.
  • Sutra je Dvadeset i osmi dan sjećanja i molitve za poginule hrvatske branitelje i civile grada heroja Vukovara i Škabrnje i drugih mjesta stradanja. Stoga možemo ispred križa upaliti lampion, a u špilji Gospe Lurdske lučicu za sve poginule za koje ćemo moliti na večernjoj misi. Hrvatski biskupi su odredili da se spomen na žrtvu Vukovara i druge žrtve Domovinskog rata obilježi zvonjavom zvona svih crkava u Hrvatskoj u 18 sati i 11 minuta.
  • Ovoga tjedna kateheza za sakramente povezana je sa slavljem sv. Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe, koju časte crkveni pjevači i svirači, naši zborovi, pa će se njima pridružiti i preostale dvije skupine, tako da svi kandidati dolaze u petak u 18,30. Adventske vijence iz kreativne radionice moći ćete nabaviti iduće nedjelje, a kalendari su na stoliću već danas.
  • Vjeronaučna grupa mladih s bogoslovima sastaje se u petak u 20 sati. Pozivamo srednjoškolce, studente i druge mlade.
  • Svetkovinom Krista Kralja zaključujemo liturgijsku godinu i, shodno temama biblijskih čitanja, razmišljamo o posljednjim stvarima života: smrti i sudu, obraćenju i vječnom spasenju. 
  • Glas koncila donosi: U 12. kampanji ’40 dana za život’ spašena dva života, Smanjuje se broj kršćana na bliskom istoku: u Iraku je prije invazije saveznika 2003. bilo milijun i pol kršćana, danas ih je manje od 150 tisuća, u Siriji je broj kršćana od 2011. smanjen za dvije trećine.. 
  • Blagoslov Božji zazovimo nad sve nas!