ŠESNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU „C“,

Blagdan

 

  • Proslavljamo Šesnaestu nedjelju kroz godinu „C“. Misu smo slavili za + Milicu, Josipa(m) i ob. Brekalo; + obb. Jelinić i Tolić (9) + Mihaela(m), Ivana(m), Milicu i Ivicu Muravec (18,30)
  • U srijedu je sv. Ilija prorok, u petak sv. Marija Magdalena, obraćenica i prva vjesnica uskrsnuća, čiji je spomendan Kongregacija za bogoštvolje uzdignula u rang blagdana stavivši ga tako uz bok slavljima dvanaestorice apostola, u subotu je sv. Brigita, suzaštitnica Europe.
  • Iduća je nedjelje, 24. srpnja, nedjelja sv. Kristofora.. Papinska misijska djela pozivaju nas za prikupljanje sredstava za nabavu vozila u misijskim krajevima.
  • Zahvaljujemo darovateljima za radove u župi.
  • U predvorju nabavite novi broj Glasa Koncila i vjerski tisak.
  • Nekoliko crtica iz povijesti župe:

     Od 1982. godine počinje se redovito slaviti devetnica u čast Majci Božjoj Lurdskoj, a 11. listopada 1981. svečano je proslavljena deseta godišnjica postojanja slike Marije nositeljice Života. Slavlje je predvodio tadašnji mostarski biskup mons. Pavao Žanić. Na Uskrs 1985. godine postavljena je u crkvi slika drugog hrvatskog sveca Leopolda Bogdana Mandića, rad akademskog slikara Josipa Turka, koja je blagoslovljena na svetkovinu Presvetog Trojstva. Euharistiju je predvodio dr. Antun Škvorčević.

     Godine 1986. proslavljena je 20-ta godišnjica utemeljenja župe te 10 godina otkako je sagrađena župna crkva. Duhovnu obnovu predvodili su isusovac o. Marko Matić i dr. Antun Škvorčević, dok je glavno euharistijsko slavlje 11. listopada 1986. predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić.

     Uveden je katekumenat, vjeronaučni tečajevi za odrasle bez nekog od sakramenata. Odaziv, naročito s dolaskom  demokratskih sloboda, bio je dosta velik. Tijekom korizme priređivane su duhovne tribine o problemima čovjekovog odnosa prema Bogu i suvremenom svijetu, kao i o specifičnosti kršćanskog braka.

     Od jeseni 1991. započelo se s redovitom vjaronaučnom nastavom u obje škole u Prečkom, no zbog pomanjkanja stučnih kadrova u nepotpunoj satnici.

     Tih godina organizirana su hodočašća i izleti u: Mariju Bistricu, Voćin, Trsat, Herceg-Novi, Padovu, Mariazell i Murter.

5. prosinca 1987. u središtu naselja uništeno je raspelo, ali je već 18. prosinca 1987. blagoslovljeno novo. Novo raspelo dobila je i Savska Opatovina, a blagoslovljeno je na Sve Svete 1992. godine.

      Župa je iznjedrila i prvo duhovno zvanje. 16. srpnja 1989. mladu misu slavio je Ivica Berdik na kojoj je propovijedao Juraj Jerneić, a župna zajednica prvom svećeniku poteklom iz župe poklonila je kalež.


  • Blagoslov Božji neka vas prati u novom tjednu: radnike, putnike i sve nas, osobito po zagovoru sv. Kristofora, zaštitnika putovanja.