SEDMA USKRSNA (VAZMENA), „B“,

55. dan sredstava društvenog priopćavanja – Dan medija,

Svetkovina, 16. svibnja 2021.

 

  • Slavimo Sedmu uskrsnu nedjelju i Dan sredstava društvenih komunikacija. Molimo da mediji iznose objektivnu istinu štiteći ugled i dobar glas sviju o kojima izvješćuju.
  • Večeras je 17,45 svibanjska pobožnost.
  • Iduće nedjelje zapovijedanom svetkovinom PEDESETNICE ili DUHOVA završava vazmeno vrijeme, a Crkva slavi rođendan. To je nakon Uskrsa i Božića treća najvažnija svetkovina liturgijske godine.
  • U dvorani za katehezu, prvopričesnici prve grupe podižu fotografije sa slavlja.
  • Najavljujem i župnu svetkovinu Presvetoga Trojstva u nedjelju, 30. svibnja. Trodnevnu pripravu u četvrtak, petak i subotu prije blagdana kao duhovnu obnovu vodit će: vlč. sc. Jakov Rađa, povjerenik za duhovna zvanja u Nadbiskupiji. On će predvoditi i poldanje slavlje Svetkovine Presvetog Trojstva, dok će prijepodnevno slavlje u 9 sati predslaviti i propovijedati dr. sc. Tomislav Markić, naš pastoralni suradnik i ravnatelj dušobrižništva za Hrvate izvan Domovine. Mise će biti slavljene na dvorišnom oltaru. Ponesite kišobrane koje možemo koristiti bilo protiv kiše bilo protiv sunca.
  • U katoličkom tjedniku „Glas koncila“ možete pročitati poruku pape Franje uz današnji Dan medija čija je tema: „Dođi i vidi“, a papa ju ističe kao metodu svake istinske ljudske komunikacije, potičući da se ide tamo kamo nitko ne ide i da se pandemija ne prepričava samo očima bogatoga svijeta. Dakle, ne prosudba, nego izravno poznavanje, ne informacija izrađena u uredništvu ispred računala, nego istrošen đon cipela. U komunikaciji ne može ništa zamijeniti osobni susret s osobom. Papa ističe i zaslugu novinara, snimatelja i montažera, koji su u svojem poslu često u opasnosti, to što danas poznajemo teško stanje manjina koje su progonjene na više strana svijeta, to što su prijavljeni brojni slučajevi nasilja i nepravde u odnosu na siromašne i u odnosu na okoliš i što su ispričani mnogi zaboravljeni ratovi.
  • Povodom jučerašnjeg Međunarodnog dana obitelji, obratimo se Bogu molitvom za sve naše obitelji da u njima jača sloga, ljubav, jedinstvo i mir.
  • Danas smo kao vjernici kršćani pozvani sudjelovati u izbornom procesu glasajući po savjesti.

OBJAVLJENA PAPINA PORUKA ZA DAN MEDIJA 2021. 24. SIJEČNJA 2021.

Uoči spomendana sv. Franje Saleškoga, zaštitnika novinara, objavljena je Papina poruka za Dan medija. U poruci za 55. svjetski dan sredstava društvene komunikacije predstavlja je tema „Dođi i vidi“ (Iv 1,46). Papa Franjo upozorava na opasnost uvijek jednake informacije, potičući da se ide tamo kamo nitko ne ide i da se pandemija ne prepričava samo očima bogatoga svijeta.

Poziv „dođi i vidi“ metoda je svake istinske ljudske komunikacije – srž je poruke pape Franje za 55. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (tal.) koji je ove godine posvećen temi „Dođi i vidi“ (Iv 1,46). Komunicirati susrećući ljude tamo gdje jesu i kakvi jesu. Poruka je objavljena 23. siječnja 2021., uoči spomendana sv. Franje Saleškoga, zaštitnika novinara.

Papina poruka sadrži poziv koji Filip upućuje Natanaelu – „Dođi i vidi“, kako nam govori odlomak iz Ivanova Evanđelja koji je nadahnuo temu, a koji ne nudi prosudbe, nego izravno poznavanje. Već više od dvije tisuće godina postoji lanac susreta u svrhu prenošenja ljepote kršćanske pustolovine. S druge strane, u komunikaciji ne može ništa potpuno zamijeniti osobni susret s osobom. Za svaki komunikacijski izraz koji želi biti pošten, Papa preporučuje poziv „dođi i vidi“, današnju komunikativnu galaksiju, od novina do interneta, ali i redovno propovijedanje Crkve, kao i političku ili društvenu komunikaciju, istaknuo je Papa.

Važno je izbjegavati opasnost od komercijalne i od uvijek jednake komunikacije, bez izlaska na ulicu kako bismo se susreli s ljudima i provjerili. Posebno u ovo vrijeme pandemije, Papa poziva da se govori i o zbivanjima kod siromašnih naroda.

U poruci je Papa veliku važnost dao zanosnom i znatiželjnom pokretanju, izlasku iz udobne umišljenosti da ‘već znamo’. Osim toga, upozorio je na opasnost od izjednačavanja poput „fotokopiranih novina“ ili uglavnom jednakih televizijskih, radijskih i internetskih vijesti, u kojima istraživanja gube prostor u korist unaprijed pripremljene informacije. Informacije koja sve manje uspijeva uhvatiti istinu i konkretni život ljudi, i ne zna više uočiti ni najozbiljnije društvene pojave ni pozitivne energije koje izviru iz temelja društva. Prema Papinu mišljenju, nakladnička bi kriza mogla dovesti do informacije koja je izgrađena u uredništvima, ispred računala, ne trošeći đon cipela.

Internet s društvenim mrežama može umnožiti sposobnost i brzinu širenja vijestī – primjerice, u nekoj hitnoj situaciji, u prvim komunikacijama stanovništvu – te biti izvanredno sredstvo. Svi možemo postati svjedoci događaja koje bi inače tradicionalni mediji zanemarili, te tako iznijeti na vidjelo i pozitivne događaje, napomenuo je Papa. Međutim, postoji opasnost od društvene komunikacije bez provjere. Ne treba, stoga, demonizirati to sredstvo, nego imati veću sposobnost razlučivanja preuzimajući odgovornost u širenju sadržaja.

Pandemija, koja je početkom 2020. godine pogodila svijet, snažno obilježava i Papinu poruku. Sveti Otac upozorava da postoji opasnost da se o pandemiji, kao o svakoj krizi, govori gledajući samo očima bogatoga svijeta, da se vodi „dvostruko knjigovodstvo“. U tom je smislu Papa posebno istaknuo pitanje cjepiva i medicinske terapije iz kojih bi moglo biti isključeno najsiromašnije stanovništvo. Tko će nam govoriti o iščekivanju ozdravljenja u najsiromašnijim naseljima u Aziji, Latinskoj Americi i Africi, upitao se. Riječ je o opasnosti koja obuhvaća i svijet onih s više sreće, u kojemu društvena drama obitelji koje su u kratkom vremenu pale u siromaštvo velikim dijelom ostaje skrivena. Gospodarske razlike bi mogle odrediti red distribucije cjepiva protiv bolesti COVID-19, u kojemu su siromašni uvijek posljednji, a pravo na zdravlje za sve ljude uglavnom potvrđeno, ali lišeno svoje stvarne vrijednosti.

Papa Franjo od srca je zahvalio za hrabrost brojnih djelatnika u komunikaciji. Zasluga je novinara, snimatelja, montažera, koji su u svojem poslu često u opasnosti, to što danas poznajemo, primjerice, teško stanje manjina koje su progonjene na više strana svijeta; to što su prijavljeni brojni slučajevi nasilja i nepravde u odnosu na siromašne i u odnosu na sve stvoreno; i to što su ispričani mnogi zaboravljeni ratovi. Bilo bi to osiromašenje, kad ne bi bilo tih glasova, istaknuo je, među ostalim, papa Franjo u poruci za Svjetski dan sredstava društvene komunikacije.