ŠESTA NEDJELJA KROZ GODINU „B“,

Sv. Valentin, Blagdan, 14. veljače 2021.

 

  • Šesta je nedjelja godine ‘B’ i sv. Valentin. 
  • Na čistu srijedu je prvi dan korizme. Strogi je post i nemrs, a pepelimo se u znak pristajanja da ćemo se uključiti u korizmenu pokoru. Pepeljenje će se odvijati po uputi rimske Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata slijedeći epidemiološke mjere. Post obvezuje vjernike od 18. do 60. godine i odnosi se na uzimanje najviše tri obroka dnevno, jednom do sita, a u druga dva može se samo malo založiti. Nemrs na Pepelnicu i svakoga korizmenoga petka znači ne jesti meso, a odvezuje vjernike od 14. godine do konca života. Mise pepeljenja bit će u 9 i u 18,30. U 18,15 molimo časoslov. 
  • Petkom i nedjeljom u 17,50 obavljamo pobožnost Križnoga puta raznih autora na koju vas pozivam. Što se tiče Križnoga puta, procesije nisu dopuštene i tamo gdje se križni put odvija kao procesija, ne bi se mogao u ovo vrijeme ograničenja organizirati. No, budući mi tu pobožnost obavljamo u crkvi tako da svi stoje na svome mjestu, a samo se predvoditelj kreće, tako će nam i ove pandemijske korizme biti moguće moliti i tu vjerničkom srcu dragu pobožnost. 
  • Na polici nabavite novi broj ‘Glasa Koncila’ i ostalo iz tiska. A na portalu IKA-e možemo uz ostalo čitati interwiew s kanonikom msgr. Zlatkom Korenom koji se osvrnuo na misu povodom Stepinčeva pred katedralom i osudio pojedine medije zbog napada na župljanku župe Sv. Marka Križevčanina u našem Trešnjevačkom dekanatu, predstojnicu klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i redovitu profesoricu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Alemku Markotić zbog sudjelovanja na misi blagdana. Između ostaloga Koren ističe: “One koji danas osporavaju blaženog Alojzija Stepinca možemo uglavnom svesti pod isti nazivnik, a taj je da oni ne vole Hrvatsku, vole živjeti u Hrvatskoj, ali ne vole da je to zemlja koja ima ime Hrvatska, koja je Republika Hrvatska, koja je neovisna, koja je članica Europske unije i članica NATO pakta i to je njihovo pravo, nikoga ne možemo siliti da voli nešto što ne voli, ali to ne znači da mi nećemo razumjeti ono što je temelj hrvatske državnosti, a to je posvjedočio pred komunističkim sudom blaženi Alojzije Stepinac kada je rekao ako svaki narod ima pravo na svoju državu onda zašto bi se to pravo branilo jedino hrvatskom narodu. I drugo: u ljubavi prema hrvatskom narodu ne dam se ni od koga natkriliti”…“I stoga Alojzije Stepinac je u temelju i našega karitativnoga djelovanja i našeg pastoralnoga rada i našega kulturnog djelovanja i našeg evangelizacijskog djelovanja, ali on je i u temelju slobodnog hrvatskog identiteta. Ima i onih koji nisu razumjeli riječi Ivana Pavla II. da su prošla vremena nacizma, fašizma i komunizma, koji nisu razumjeli da je komunizam zlo, pa oni isto tako imaju problema s Alojzijem Stepincem” – ističe msgr. Koren.
  • 11: U četvrtak smo proslavili blagdan Blažene Djevice Marije Gospe Lurdske i Svjetski dan bolesnika.