DVADESETA NEDJELJA KROZ GODINU „C“,

Blagdan


  • Slavimo Dvadesetu nedjelju kroz godinu „C“. Nakana je bila za:

(9) + Jakoba Trepšić, obb. Kokanović i Tomičić

(18,30) u zahvalu Majci Božjoj

  • Sutra je zapovijedana svetkovina Uznesenja Marijina ili Velika Gospa. Mise u žuopi slavit će se kao nedjeljom u 9, 11 i 18,30. Za proštenja u gradu pogledajste plakate.
  • U utorak je sv. Rok, u subotu sv. Bernard.
  • Rujansko hodočašće vjernika grada Zagreba na Mariju Bistricu bit će u nedjelju 11. rujna, na dan izbora. Izborna dužnost moći će se izvršiti prije polaska ili nakon povratka s hodočašća. Prijevoz je 60 kn. Prijave i uplate u župnom uredu.
  • Zahvaljujemo darovateljima za radove u župi.
  • U predvorju nabavite vjerski tisak i blagdanski dvobroj Glasa koncila.
  • Iz povijesti župe:

     Devedesetih godina izdan je posebni katehetski priručnik „Snagom vjere“ kao podsjetnik temeljnih vjerskih istina potrebnih za primanje svetih sakramenata.

     Vjeronauk u školi dobio je svoju punu satnicu, a radi boljeg upoznavanja s Crkvom i njezinom djelatnošću organiziraju se oko Božića susreti za učitelje.

     Objavljena je pjesmarica “Iskre radosti“ s duhovnim pjesmama koje se pjevaju u župi.

     Pod vodstvom Hrvoja Majića i Josipa Škvorca započela je s radom tamburaška škola.

     Svoj umjetnički izraz imali su prilike pokazati domaći umjetnici na likovnim kolonijama iza kojih su organizirane prodajne izložbe.

     S radom je započela župna knjižnica, te povremeni listić „Obitelj“ preimenovan u „Svjetlo Života“.

     Uočeno je da relativno malen broj deklariranih katolika prilikom popisa pučanstva, ima kontakt s Crkvom. Naime, Prečko je tada obuhvaćalo i prostor Vrbana, današnje tri župe, s više od 25.000 stanovnika, ali prilikom Božića 1995. godine samo je 2.840 obitelji s 8.656 župljana ili otprilike jedna trećina primala blagoslov. Tako je prema S. Kušaru, „detektirana pojava religioznog elekticizma u skladu s kojim si čovjek-kršćanin slaže kršćansku vjeru birajući one elemente koji mu u trenutnoj egzistencijalnoj situaciji trebaju ili koje nameće trenutno vladajući nazor u društvu. Zbog toga kršćanska vjera u svom katoličkom obliku znači samo izraz povijesne kulturne smještenosti, a ne dubinsko prihvaćanje Kristove poruke. Problem postaje još zamršenijim kada se u tu podlogu umeću elementi istočnih religija te niz pseudoreligijskih i ezoterijskih ponuda dovodeći, zapravo, do sve veće egzistencijalne izgubljenosti.“

 

  • Blagoslov Božji i zagovor Majke Božje neka vas prati u novom tjednu pred nama.