TRIDESET I DRUGA NEDJELJA KROZ GODINU ‘B’,

Sv. Martin Tourski, b.

Blagdan, 11. studenoga 2018.

 

  • Trideset i druga je nedjelja godine „B“ i sv. Martin biskup. Misu smo slavili za: +Antu Brekalo i duše u čistilištu (9); + Anđelka Palinić, roditelje i sestru i + Zrinka(m) Tabak (18,30)
  • Ovoga tjedna kateheza za sakramente, uz prozivku, odvija se u subotu u sklopu adventske radionice: u 8,30 za prvopričeničke kandidate treće grupe, u 9,45 za krizmaničke kandidate treće grupe šk.Tesla, u 11 za kandidate prve i druge grupe prvopričesnika i krizmanika (ministranti, čitači i po volji zboraši), u 12,15 za krizmaničke kandidate treće grupe šk.Prečko.
  • U srijedu slavimo hrvatskog sveca prezbitera i mučenika Nikolu Tavelića, a iduće nedjelje je Drugi svjetski dan siromaha i Dvadeset i sedmi dan sjećanja i molitve za sve poginule hrvatske branitelje i civile stradalnike grada heroja Vukovara i Škabrnje i drugih mjesta stradanja. Stoga možete ispred križa upaliti lampion, a u špilji Gospe Lurdske lučicu za sve poginule za koje ćemo moliti na nedjeljnim misama.
  • Vjeronaučna grupa mladih sastaje se u petak u 20 sati. Ove godine naši su praktikanti dvojica bogoslova: Ivan Mitar iz sv. Josipa Trešnjevka i Marko Pintarić iz Presv. Trojstva-kapucini – Varaždin. Želimo im dobrodošlicu i ugodan boravak u župi Prečko.
  • Glas koncila nabavite na polici za tisak. A u župnom listiću Trojedini pročitajte, vezano uz današnji spomendan sv. Martina b., članak našeg liturgičara i pomoćnog biskupa msgra. dra. sc. Ivana Šaška. On navodi 8 neuralgičnih točaka i zaključuje pitanjem, a ovo su te točke:

1. Sv. Martin biskup nije imao nikakve veze niti s moštom niti s vinom.
2. Sv. Martin je živio u 4. stoljeću, pa nije nosio biskupske insignije u kakve ga se danas zaodjeva, jer su uvedene puno kasnije.
3. Sv. Martin je bio asketa i isposnik, što je sušta suprotnost razuzdanom pijančevanju.
4. Sv. Martin ima nesreću da se njegova smrt našla u kalendaru kada vinski procesi dolaze u završnu fazu.
5. Sv. Martin kao gorljivi borac protiv poganskih zabluda postaje zamjena za poganskog boga Bakha ili u rimskoj inačici Dionizija što je apsurd.
6. Uz sv. Martina prosječni hrvatski vjernik nema pred očima borca za potlačene i zatvorene, koji se sav predaje bližnjima i siromasima; kao kad je kao vojnik polugolog siromaha zaogrnuo polovicom svoga plašta, nego na spomen njegova imena odmah izgovara riječi ‘mošt’ i ‘vino’.
7. U toj združenosti ironije i ignorancije, uz iskrivljavanje kršćanstva parodijskim litanijskim molitvama, kršćanin bi još trebao i zapljeskati.
8. Zbog svega toga ne samo da nije prikladno kapelice u vinogradima posvećivati sv. Martinu, nego ih je nepotrebno ondje i graditi jer su nam i župne crkve previše prazne.

Zaključuje pitanjem: Mogu li se kršćani mirne savjesti i s još nekim posebnim žarom prepustiti takvim slavljima izrugivanja kršćanskoga u kojima je došlo do povezivanja nepovezivoga i izgubljenosti mjerila?
Mnogi će večeras sudjelovati u vinskim slavljima ili su sudjelovali sinoć pa danas na misu nisu ni došli. Ovaj biskupov apel sigurno neće ukinuti manifestaciju, ali dobro je neke činjenice znati, pa uzmite listić, da se i u toj proslavi pronađe neka dobra mjera ukusa. Da. u najmanju ruku, izbjegnemo naći se pod stolom, sutra je radni dan..

 

  • Blagoslov Božji zazovimo na sve nas!