TRIDESET I DRUGA NEDJELJA KROZ GODINU ‘C’,

Blagdan, 10. studenoga 2019.

 

  • Trideset i druga je nedjelja godine „C“.
  • Ovoga tjedna kateheza za sakramente, uz prozivku, odvija se u subotu u sklopu adventske radionice: u 9 sati A i B grupe po volji i C grupa prvopričesnika Tesle obvezno; u 10 sati C grupa prvopričesnika Prečko obvezno; u 11 C grupa krizmanika Prečko obvezno; a u 12 C grupa krizmanika Tesla obvezno. Raspored je na oglasnoj ploči.
  • Sutra u ponedjeljak je sv. Martin Tourski, biskup, u utorak sv. Jozafat, biskup mučenik, u četvrtak slavimo hrvatskog sveca prezbitera i mučenika Nikolu Tavelića, a iduće nedjelje je Treći svjetski dan siromaha.
  • Vjeronaučna grupa mladih sastaje se u petak u 20 sati.
  • Posljednje dvije nedjelje liturgijske godine razmatraju eshatološku stvarnost ljudske zbilje – posljednje stvari čovječje: smrt, sud, čistilište, nebesko blaženstvo za dobre, pakao za zle. 
  • Kroz četiri subote 16., 23. i 30. studenoga te 14. prosinca u Nadbiskupskom pastoralnom institutu održat će se edukacija voditelja programa Teen STAR cjelovitog spolnog odgoja mladih. Budući da se temelji na znanstvenim činjenicama i općeljudskim i kršćanskim vrijednostima, podržala ga je Hrvatska biskupska konferencija i Ministarstvo obrazovanja te se neko vrijeme provodio u školama. U društvu koje kroz medije i opću klimu nameće kontracepcijski mentalitet, rodnu ideologiju i relativizaciju vrijednosti braka, obitelji i rađanja djece spolni odgoj mladih u adolescentskoj dobi ključan je za zdrav razvoj osobnosti i ispravnih stavova prema spolnosti, ljubavi, novom životu, braku i obitelji. Kotizaciju za dvoje mladih od 250 kn snosi župa. Mogu se javiti kandidati studentske dobi. Prijave su do utorka 12. studenoga. 
  • Kalendare: dvanaestlisne, jednolisne i džepne možete nabaviti na stoliću. 
  • Novi Glas koncila uz sutrašnji spomendan sv. Martina biskupa donosi članak „Zašto je Martinje poznatije od samoga sveca?“ Ove je godine hrvatska tradicija slavljenja sv. Martina kao nematerijalna baština upisana u Registar kulturnih dobara, što imaju još samo Belgija i Nizozemska. U Hrvatskoj su 44 župne crkve posvećene sv. Martinu biskupu, uz još više od 200 raznih kapela. Martina se prvotno nepravedno veže uz sazrijevanje vina, a pogrešno uz ‘krštenje mošta’, dok se previđaju njegovi čini milosrđa: dijeljenje plašta sa siromahom, poljubac gubavcu ili zauzimanje za zajednicu i zajedničko dobro. On nas nuka da se upitamo koji mi to plašt možemo podijeliti danas i s kime? Jesu li to siromašni, migranti, ili oni koji nemaju pristup znanju i zdravlju, ili je to očuvanje prirode i okoliša.. Sv. Martin pada u radosno vrijeme prije nastupanja adventske pokore i veća radost i veselje uz njegov spomen ima smisla samo ako se ozbiljno prione uz adventsku pokoru. Poteškoća je mentalitet koji dobro sriče slogan: „Nek’ nam svaki dan bude Martinje!“ Tu su i drugi članci: ‘Crkveno stajalište o urocima’, ‘U sedmostoljetni samostan uvode modernu tehnologiju’, ‘Euharistija uz proslavu 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu’ itd..
  • Blagoslov Božji zazovimo na sve nas!