PETNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU „C“,

Blagdan

 

  • Petnaesta je nedjelja godine „C“. Nakana mise bila je za +Ivana Šmuk(9) +Mirka Balvan(18,30).
  • U ponedjeljak je sv. Benedikt, zaštitnik Europe, u srijedu je Majka Božja Bistrička, a u subotu Gospa Karmelska.
  • Dok čekamo kamen iz Istre za popločivanje svetište, postavljamo fasadu sjevernog dijela crkve koja je najviše i bila oštećena i zahvaljujemo darovateljima za potrebe župe.
  • Na stoliću nabavite Glas Koncila i vjerski tisak.
  • Nekoliko crtica iz povijesti župe:

Glede napuštanja župe Prečko, među isusovcima se vodila dosta živa diskusija „za“ i „protiv“, izmeu ostalog, i u Generalnoj kuriji Družbe Isusove u Rimu. Kao razlog da se ne napušta župa jedan je od nazočnih spomenuo da je Provincija u toj župi sagradila crkvu u koju je uložila i dosta vlastitog novca, dosta vlastitih sredstava. Na što je general družbe, o. Pedro (Aruppe) vrlo jezgrovito odgovorio: „Upravo to je razlog da lakše predamo župu biskupijskom svećeniku, jer tako on neće doći na prazno, nego će odmah moći pastoralno raditi.“

S novom upravom početkom prosinca 1982. proradio je u crkvi sustav grijanja i započelo se s izradnjom župnog stana. Nad svetištem su, tako, podignute tri etaže gdje su uređene prostorije za župnika i kapelana, koje su završene u proljeće 1983., a svečano ih je blagoslovio zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić 12. studenog 1983. godine. Tom je prilikom kardinal, uz asistenciju više svećenika slavio večernju Svetu Misu na kojoj se, izmeu ostalih, okupilo nekoliko stotina vjeroučenika.

Iduće godine započeli su i radovi na uređenju podrumskog dijela crkve u kojoj su uređene prostorije za vjeronauk, a dolaskom ratnih godina smjestio se u tom prostoru i župni Caritas. Tijekom 1991. crkva je iznutra nanovo obojena, a uređena je i fasada na cijeloj crkvi.

Osamdesetih godina, ponajprije zalaganjem samih župljana, uređen je i okoliš crkve, ispred crkve zasađeni čempresi, breze i divlji kesteni.

  • Blagoslov Božji neka vas prati u novome tjednu. Ako krećete na putovanje sretan i blagoslovljen put i zaštita Mihaela arkanđela, Anđela čuvara, Nikole putnika i sv. Kristofora. Blagoslov Božji neka bude također i uz našega današnjeg slavljenika. Nakon što smo na Antunovo proslavili imendan, na Petrovo 52. obljetnicu prezbiterskog ređenja, danas naš preč. Antun navršava 80-tu obljetnicu života, 80.-ti rođendan. Čestitajući mu, želimo da ga dobri Gospodin poživi, u dobrom zdravlju uzdrži, kako bi nam i nadalje mogao pružati svu dragocjenu pomoć kojom nam u župi pomaže. Živio!