PRVA KORIZMENA NEDJELJA „A“,

Svetkovina, 1. ožujka 2020.

 

 • Prva je korizmena nedjelja krsnoga ciklusa ‘A’. 
 • Pozivam na pobožnost Križnoga puta u korizmi petkom i nedjeljom u 17,50. „..jer za vrijeme ove molitve osjećamo Božje razumijevanje i blizinu u našim osobnim križevima.“ (A. Vučković). Križ i svijeće nose predstavnici župnih grupa i skupina po istaknutom rasporedu, a meditiraju se tekstovi raznih autora. U petak smo molili ‘klasični’ križni put nastao u srednjemu vijeku, nalazi se u svakome molitveniku, pa ga možete, ako želite, dalje moliti osobno kod kuće, a mi ćemo počevši od večeras uzimati tekstove suvremenih autora, tako večeras meditiramo križni put autora mr. sc. Matije Matičića, rođenog 1981. u Ogulinu, rektor je katedrale sv. Vida u Rijeci i biskupski vikar za pastoral Riječke nadbiskupije, član Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog, vanjski suradnik veleposlanstva Republike Hrvatske u Izraelu za međureligijski dijalog i pitanja holokausta. 
 • Ovoga tjedna su proljetne kvatre. Liturgiju kvatri slavimo u subotu, a dani pojačane molitve i posta su srijeda, kada molimo časoslov, i petak.
 • U subotu je i kateheza za mlade dana Hrvatske katoličke mladeži u 19 sati u dvorani Pastoralnog centra. Tema je Zahvalnost i poziv na svetost.
 • Polaznici kateheze dolaze ovaj tjedan po grupama i skupinama po rasporedu oglasne ploče. Molim za redovitost u dolascima. Po završetku mise ostanite kratko u klupama. 
 • Hodočastimo na Mariju Bistricu 3. travnja gdje se u korizmi održava Križni put sa svijećama Žalosnoga petka. Prijevoz je 60 kn. polazak u 16 sati. 
 • Isto tako hodočastimo u Križevce i Molve, da bismo u subotu 28. ožujka sudjelovali na liturgiji sv. Ivana Zlatoustoga, katoličkoj misi grčkoga obreda. Još ima nekoliko slobodnih mjesta u autobusu. Prijevoz i ručak je 145 kn. 
 • A započeli smo upis putnika i na sedmodnevno duhovno-studijsko putovanje u svibnju u Makedoniju. Letci se nalaze na polici za tisak.
 • ‘Glas Koncila’ se pita: Zašto ‘patriotizam’ umjesto ‘domoljublja’? Njemački Sinodski put ili stranputica? Kako se dugo može ići na pričest bez ispovijedi?. nabavite ga na izlazu. 
 • Započinjemo naše karitativne aktivnosti korizmenog odricanja u korist siromašnih, a djeca koja nisu uzela u srijedu, mogu danas dobiti karitasove kutijice. Odricanje od žvakaća i bombona i ubacivanje sitniša do Uskrsa biti će njihova žrtva ljubavi za druge. Korizma nas poziva da pogledamo obazrivije na potrebe drugih. Post nema veze sa sebičnošću, nije kura mršavljenja i poboljšanje tjelesnog izgleda. Stoga se naša duhovna zrelost mjeri u spremnosti sudjelovati u akcijama solidarnosti.
 • Gospođa Mara Martinović poklonila je crvenu štolu i dala izraditi oltarnik s motivima trnove krune za korizmu, a gospođa Matija Brekalo ga uštirkala i pripremila za postavljanje. Hvala objema kao i svima drugima koji na bilo koji način doprinose i pomažu župnoj zajednici. Naš župljanin i član zbora Anđelko Antić-Blažević ima danas popodne promociju svoje zbirke pjesama u domu kulture. Početak je u 17 sati.
 • Zazovimo Božji blagoslov na početku tjedna i pomolimo se za naše mlade.

.