NEDJELJA MUKE GOSPODNJE „A“

‘C V J E T N I C A’, Svetkovina, 9. travnja 2017.

 

 • NEDJELJA JE MUKE GOSPODNJE – CVJETNICA. Misu smo slavili za: + Petra i Ružu Krainović, Jagicu i Matu Rom (8); + ob. Dalić: Vladu, Veroniku i Ljubu (9,30); + Slavka(m) i Miru Malenica; + Franju Pavlek (18,30).
 • Blagoslovili smo maslinove grančice mira koje ste nabavili kod naših mladih i tako sudjelovali u karitativnoj akciji i pripomoći pastoralnom djelovanju mladih.

 • Zahvaljujemo za priloge karitasovoj kutiji. Podjela paketa bit će u danima pred nama, počevši od sutra u 8 sati. Hvala djeci pripravnicima za sakramente koja kroz korizmu štede u caritasove kutijice pa će ih prinijeti pred oltar narednih dana proslave vazm. trodnevlja. Osobito 4c škole Prečko s učiteljicom Suzanom Mikulec, oni su prikuplli namirnice i donijeli ih Župnom caritasu. Hvala i gđi Ljubas na osiguranoj donaciji Caritasu iz Cedevite. Hvala župljanima St. Plošćice i Velike Trnovitice zajedno s njihovim župnikom Tomislavom Fridlom.
 • Ispovijed djece koja se nisu ispovijedila u petak ili danas, bit će sutra od 14 sati nadalje.
 • Župni ured u Velikom tjednu ureduje od ponedjeljka do srijede od 16,30 do 18,30h
 • Na Veliku srijedu preporučam otići u katedralu na Liturgiju časova s pjevanim Tužaljkama proroka Jeremije u 17 sati, a u župi časoslov molimo u 18,15.
 • Na Veliki četvrtak u 10 sati u katedrali Misu posvete ulja predvodi gospodin Nadbiskup, sa svim prezbiterima Nadbiskupije. S tim uljima pomazuju se bolesnici u sakramentu bolesničkog pomazanja, kao i krštenici, te krizmanici.
 • U 19 sati slavimo Misu Večere Gospodnje s obredom pranja nogu Dvanaestorici. To je Isusova posljednja večera, dan kada je ustanovljena euharistija. S pjevanjem Slave zavezuju se zvona koja ne zvone sve do Slave Vazmenog bdjenja na Veliku subotu.
 • Petak Muke Gospodnje jedini je dan u godini kada se ne slavi misa. U 15 sati bit će pobožnost Križnoga puta, a Obredi Muke počinju u 19 sati. Prilikom ljubljenja Križa skupljeni prilozi idu za Svetu zemlju. Toga dana strogi je post i nemrs.
 • Na Veliku subotu posjećujemo Božji grob. Pozivam one koji bi željeli dežurati po pola sata kraj groba i za to vrijeme u tišini moliti, neka se upišu u raspored straže. Crkva će biti otvorena od 8 sati do početka Vazmenoga bdjenja u 20 sati, prve mise Isusova uskrsnuća, a za vrijeme koje će neki biti kršteni.
 • Vazmeno trodnevlje zajedno s nedjeljom Uskrsnuća najsvečaniji su i najsvetiji dani liturgijske godine koji čine nedjeljivu cjelinu. U nekim je kalendarima samo Uskrs otisnut crvenom bojom, ali to je za one rubne kršćane minimaliste, siguran sam da vi koji dolazite svake nedjelje nećete propustiti ni Misu Večere Gospodnje Velikog četvrtka, niti obrede Velikog petka, a ni Vazmeno bdijenje, tim više što ove godine imamo čast da nam homilije tih triju večeri priprema naš preč. dr. Tomislav Markić.
 • NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODINOVA ili USKRS najveća je svetkovina vjere. Misa zornica slavit će se u 7 sati na otvorenom i tada ćemo blagosloviti košare s jelom koje ćete donijeti. Zato molim da ne ulazite s automobilima u dvorište. Zatim su slavlja mise u 9,30, te u 11 svečana poldanja, a večernja je misa u 18,30. Blagoslov jela bit će na svim prijepodnevnim euharistijama.
 • Na ulazu nabavite Glas koncila i lijepo provedite Cvjetnicu s obitelji.