DVADESET I TREĆA NEDJELJA KROZ GODINU „C“,

Blagdan

 

  • Dvadeset i treća je nedjelju kroz godinu „C“. Misu smo slavili za: + Peju Lovrića (9); za + Zlatka i po nakani ob. Katalinić, Jelku Vlašić i Maru Latin (18,30)
  • Danas Crkva dobiva novu sveticu u liku bl. Tereze iz Kalkute (Majke Tereze), Albanke rođene u Skoplju, a koja je cijeli svoj život provela na ulicama indijskoga grada Calcutte, pomažući siromašnima i bolesnima, osobito onima koji su zbog bolesti gube bili prezreni i napušteni. „Ne znam njihov jezik“, govorila je, „ali dat ću im osmjeh koji svi mogu razumjeti.“
  • U utorak naš Jubilarni zbor nastupa u župi sv. Marka Križevčanina na Selskoj cesti, koja u srijedu proslavlja svog zaštitnika. Pogledajte plakat.
  • U četvrtak je blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije – Mala Gospa. Svečane mise slavit ćemo u 9 i u 18,30.
  • U nedjelju 11. rujna zagrebačko hodočašće ide Majci Božjoj Bistričkoj. Polazak je u 8 sati, povratak u 17. Izborna dužnost moći će se izvršiti bilo prije bilo nakon puta. U subotu uoči hodočaste mladi. Detaljnije o tome pogledajte na plakatima.
  • Obavijest roditeljima i djeci trećih i osmih razreda kandidata za prvu sv. pričest i sv. potvrdu: prijavnice, godišnji raspored termina, opis ponuđenih skupina za pripremu, vrijeme roditeljskog sastanka i sve druge potrebne informacije moći će doznati kroz redovita nedjeljna pohađanja svetih misa na koje vas sve pozivamo.
  • Hvala svima koji su i ovoga tjedna radili u župi. Iduće subote ćemo nastaviti dalje.
  • U pripremi je knjiga o 50 godina župe. Svi koji bi, uz neki prilog, željeli staviti oglas obiteljskog obrta ili firme, neka se jave do iduće nedjelje u župu.
  • Iz povijesti župe:

Za vrijeme župnikovanja Josipa Kosa od 2004. do 2008. godine, službu župnih vikara obnašali su Željko Horvat kroz dvije godine, kojega je zamijenio Saša Jozić, godinu dana, a njega je naslijedio idućih godinu dana Aleksandar Vujisić, koji je imenovan uz župu Prečko i za župu Vrbani, a imao je i obveze prema Neokatekumenskom putu. Zato je župnik zatražio i dobio dozvolu Nadbiskupskog duhovnog stola da izvanredna služiteljica pričesti u župi bude Željka Vakula, dip. teol., zaposlena na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Počelo se s izdavanjem župnog listića „Tro-jedini“ kao pomoć u liturgiji. Prvi broj izašao je 5. rujna 2004.

Uz redovita hodočašća na Mariju Bistricu i Marijin Trsat, župljani su posjetili Samaricu, Varaždin i Visoko, te se u nekoliko navrata hodočastilo u Padovu, a posjetila se i Venecija.

Smrt pape Ivana Pavla II., u ttravnju 2005. godine imala je odjeka među župljanima koji su se okupljali na molitvu tijekom njegove agonije.

Središnja slavlja župnoga blagdana Presvetog Trojstva predvodili su: vlč. Marijan Piskač i don Antun Šuljić, dok je blagdan župe u nedjelju 11. lipnja 2006. godine proslavljen i kao 40. obljetnica osnutka župe i 30. obljetnica izgradnje crkve.

Na vanjskoj proslavi pod šatorom dati su bonovi siromašnima za obrok.

U nedjelju 26. lipnja 2005. godine slavljena je misa za žrtve Križnoga puta i logora Prečko u organizaciji Hrvatskog žrtvoslovnog društva.

U godini Euharistije organizirana su klanjanja svakoga petka nakon večernje svete mise.

Na početku 2006. godine održano je i nekoliko sinodalnih rasprava s raznim skupinama, a za Uskrs je postavljeno dječje igralište u park ispred crkve.

Povodom Taize susreta mladih i dočeka nove godine 2007. u Zagrebu, 40-ak obitelji iz župe ponudilo je domaćinstvo mladima iz Poljske, Francuske, Mađarske, Rumunjske i Italije. Svojim gostima župa je poklonila licitarska srca s natpisom Zagreb-Croatia.

U korizmi 2008. godine ugošćeni su članovi zajednice Cenacolo koji su govorili o bolestima ovisnosti o drogama i drugim opijatima i njihovu liječenju.

Zbog župnikova povratka u Kanadu, za novog župnika imenovan je Josip Vavrik, a župnog vikara Anđelko Horvatić.

 

  • Blagoslov Božji neka nas prati u novom tjednu na radnome mjestu, a naše đake u školi.