Pismo župljanima župe Presvetog Trojstva u Zagrebu – Prečko  u Jubilarnoj godini milosrđa

(8. prosinca 2015. – 20. studenoga 2016.)

 

Dragi i poštovani župljani!

 

Papa Franjo proglasio je u Rimu 8. prosinca 2015., Jubilej – Svetu godinu milosrđa, u kojoj nam se pruža mogućnost postizanja potpunog oprosta grijeha. Ako budemo jedni drugima milostivi i milosrdni, te učinimo ono što Crkva od nas traži, Gospodin će nam iskazati milosrđe, tako da postignemo potpuno oproštenje grijeha, bilo za sebe osobno, bilo za naše pokojne. Znamo da nam Gospodin prašta u svakoj skrušenoj ispovijedi i oslobađa nas smrti vječne, no u prigodi ovoga Jubileja, nudi nam se također i oprost vremenite kazne (one kazne koja se iskupljuje trpljenjem u čistilišnim mukama), a to su one posljedice koje ostaju i nakon primljenog oproštenja. Želeći vam ovo približiti, navodimo slijedeći primjer: ako nas prijatelj pozove u goste, a mi mu sasvim slučajno zalijemo stol crvenim vinom, vjerojatno će nam oprostiti našu nespretnost i neće se ljutiti, ali posljedica zaprljanog stolnjaka ostaje sve dok se ne očisti, a za to je potrebno učiniti određeni napor pranja, te uložiti stanovita sredstva u materijale za čišćenje, vodu koja pere, kao i u rad ljudskih ruku ili pak stroja koji nam u tome pomaže.

lovro-nikolaZa postizanje potpunog oprosta za sebe ili za pokojne, kako nam piše Nadbiskup u svome pismu, potrebno je 1. ispovijediti se; 2. pričestiti se; 3. izmoliti molitve na nakanu Svetoga Oca (ne za njega osobno ili za njegovo zdravlje, već za posebne nakane koje on namjenjuje za Crkvu i cijeli svijet), i to sve prigodom hodočašća u jubilejsku crkvu.

Uz zagrebačku katedralu, gospodin Nadbiskup odredio je još tri crkve s jubilejskim značenjem, a to su: Nacionalno Marijansko svetište u Mariji Bistrici, Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu, te župna crkva Presvetog Trojstva u Krašiću. Na jedno takvo jubilejsko hodočašće ići ćemo u subotu 20. veljače 2016. godine, u Krašić i Karlovac. Također naglašavamo kako je i naša župna crkva određena za jubilejsku crkvu na dan župne svetkovine Presvetog Trojstva, u nedjelju, 22. svibnja 2016. godine. Tada će se u njoj moći postići potpuni oprost, uz gore navedene uvjete, te ju preporučamo osobito onima koji se na druga hodočašća neće moći odvažiti.

Želeći vam sretan Božić i blagoslovljenu novu Godinu milosrđa, pozivamo vas na proslavu Božićnih blagdana, susret s vama u vašem domu prilikom blagoslova obitelji, te uključivanje u pastoralnu i materijalnu pripravu za proslavu 50. obljetnice župe, koju će iduće jeseni predvoditi gospodin nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

 

Župno pastoralno vijeće,

preč. dr. sc. Tomislav Markić, preč. Antun Piličić, pastoralni suradnici

i Željko Ivan Bakšić, upravitelj župe

 

“Ljudi, zašto nadu gubite? Jedni drugima ruke pružite!

Kad biste samo davali i primali, svega biste, svega imali!”