Pismo župljanima, 16. listopada 2016.

Pismo župljanima župe Presvetog Trojstva u Zagrebu – Prečko u Godini slavlja župnog jubileja

(16. listopada 2016. – 1. listopada 2017.)

Poštovani Župljani!

Na prijelazu iz Godine milosrđa u Godinu Sinode naše Zagrebačke nadbiskupije, na župnoj razini živimo Godinu slavlja jubileja koju smo započeli 16. listopada 2016. kada je proslavu 50. obljetnice od osnutka župe i 40 godina od izgradnje crkve, u zajedništvu tridesetak prezbitera i brojnih župljana predvodio kardinal Josip Bozanić, nadbiskup i metropolit zagrebački.

Za tu prigodu župnu smo zajednicu dostojno pripremili. Duhovna priprema trajala je godinu dana kroz uobičajena pastoralna, katehetska i liturgijska događanja te uz molitvu klanjanja pred Presvetim za župnu zajednicu svakog trećeg četvrtka u mjesecu.

Na materijalnom planu završen je postupak legalizacije svih postojećih gradnji i nadogradnji uz crkvu i na župnom dvorištu, vađenjem pregradnog zida spojeno je i sanirano predvorje te lađa crkve u jedinstveni prostor produžene lađe, u adaptiranom svetištu postavljen je kameni pod i drveni pod za pjevače. U crkvi i sakristiji promijenjene su tepih staze, uređena je fasada oronulog sjevernog pročelja, obnovljene su i uređene podrumske prostorije sa spuštenim stropom i produljenom glavnom dvoranom. Uređene su i preostale prostorije župe i pastoralni centar, ukupno pedesetak prostorija. Obnovljena je sjenica i pokrov kamene peći, obojana ograda špilje Gospe Lurdske, konstrukcija ulaznih trijemova i ograda dvorišta. U crkvu i dvorište ugrađen je novi alarmni sustav i videonadzor. Sve ostale „sitnice“ teško je ovdje i nabrojati.

Dio velikog troška ovih brojnih radova već smo i podmirili, a preostalo ostaje kao obveza u narednom periodu, unaprijed se uzdajući u vašu dobrotu, pomoć i brigu za župu, da ćemo i te dugove na vrijeme podmiriti.

Osim toga, zaslugom brojnih donatora, postavljeni su vitraji sv. Ivana Pavla II. i bl. Alojzija Stepinca, nabavljena svečana bijela misnica, kalež i ciborij, stalak za misnu knjigu, svijećnjaci, liturgijske knjige, posuđe i ruho.

Također na uskrsno jutro izrađena je milenijska fotografija župljana, a za Jubilej izdana bogato uređena monografija „Pola stoljeća župe Presvetog Trojstva Zagreb – Prečko.“ Tu jedinstvenu knjigu o našoj župi s brojnim fotografijama župljana toplo preporučam svakoj obitelji, a u predbožićno i božićno vrijeme te drugim prigodama i kao zgodan poklon onima iz vašeg okruženja i susjedstva za koje pretpostavljate da su udaljeniji od župe ili zbog materijalnog stanja nisu u mogućnosti monografiju nabaviti. Tako ujedno izvršavate djelo evangelizacije, širenja Radosne poruke spasenja među kršćanima i ljudima dobre volje.

Čestit Božić, blagoslovljenu Novu godinu 2017. i Godinu slavlja župnog jubileja u zajedništvu pastoralnih suradnika preč. dr. Tomislava Markića, preč. Antuna Piličića, suradnika u blagoslovu obitelji vlč. Tomislava Fridla, bogoslova i svih župnih suradnika želi Vam Željko Ivan Bakšić, upravitelj župe.