Dragi vjernici!

Pred nama su izbori za zastupnike u Hrvatski sabor koji će se održati u nedjelju, 8. studenoga 2015. godine. Ponajprije potrebno je uvidjeti da su to vrlo važni izbori, što mnogi ističu. Mi vjernici ne možemo biti ravnodušni prema njima i neodgovorno se odnositi prema toj dužnosti. Treba izaći na izbore i »služiti se svojim slobodnim pravom glasa radi promicanja zajedničkog dobra« (GS, 75). Stoga u skladu sa socijalnim naukom Crkve i Porukom hrvatskih biskupa za parlamentarne izbore 2015. godine, u ovome obraćanju na sažet način ističem nekoliko točaka koje vam dodatno mogu pomoći pri odlučivanju.Naime, zbog višegodišnjega sustavnog slabljenja Hrvatske, naša se domovina nalazi u izrazito zabrinjavajućem društvenom i gospodarskom stanju. Pred svim hrvatskim građanima, a osobito pred vjernicima, nalazi se vrlo odgovorna zadaća izbora onih kandidata i programa za koje nam vjernička mudrost govori da će biti u stanju izvršiti prije svega prekid slabljenja hrvatskoga državnog sustava i državnih institucija. Budući da oslabljena država nije u mogućnosti zaštititi velike vrijednosti, a to su ponajprije ljudi, njihovo dostojanstvo i zemlja, potrebno je poduprijeti one liste i programe koji su usmjereni na jačanje državnosti, poticanje izvrsnosti u državnim ustanovama, odgovorno trošenje javnoga novca, zatiranje političke korumpiranosti, te na uređivanje države na pravednosti i brizi za sve građane, a posebno najpotrebnije.

Najnoviji događaji u svijetu, izazvani migrantskom krizom koja je u tijeku, nedvojbeno će imati velik i nepredvidiv utjecaj na budućnost Europe. Za takve je okolnosti potrebno imati jasne državničke odrednice, oslonjene na vrijednosti hrvatskoga identiteta i sigurnosti države. Nasuprot tomu, pogubna je nestalnost i ishitreno prilagođavanje stavova. Na prevrtljivost se nitko ne može osloniti, a zbog nje slabi povjerenje i suradnja, kako u samoj Hrvatskoj, tako i sa susjedima te na međunarodnoj razini. Stoga je na ovim izborima potrebno birati one ljude i političke programe koji će sutra moći iznjedriti snažnu, dugoročnu, solidarnu, ali uvijek državotvornu viziju rješenja pitanja otvorenih migracijom.

Nadalje, potrebno je poduprijeti one programe i kandidate koji nude realan plan gospodarskoga oporavka Hrvatske. Međutim, inicijative za jačanje gospodarstva moraju imati snagu u stvarnosti, jer golema nezaposlenost, prijetnje nastavka rasprodaje nacionalnih dobara, državni dug i tužne statistike iseljavanja itekako su stvarne.

Svjestan sam, dragi vjernici, da se kao birači nalazimo pred teškom zadaćom i s pravom se smijemo pitati tko će biti kadar u Hrvatskoj prekinuti podjele, unutarnje i vanjske svađe, isključivosti i nesnošljivosti, te ponovno graditi toliko potrebno povjerenje, zajedništvo, ozračje dijaloga i međusobne suradnje. Sigurno da nema idealnih rješenja, stoga između mogućih treba birati bolje.

Tijekom političke promidžbe mnogima je važno napraviti medijsku buku i na razne načine utjecati na trenutno raspoloženje kojim se pokušavaju izbrisati sjećanja na ono što se radilo proteklih godina. Zato se ne smijemo dopustiti zaslijepiti, jer odluke političkih vlasti donose dobro ili nanose štetu koja se tiče cijeloga naroda. To posebno vrijedi za Hrvatski sabor, za hrvatsku vladu i za hrvatsko pravosuđe.

Odgovarajući na nekoliko pitanja lako je vidjeti je li neka vlast to činila ili nije te tko od kandidata to želi ostvariti. Dovoljno se pitati: je li neka opcija voljna i sposobna braniti ljudski život od začeća do naravne smrti; zauzima li se za slobodu ispovijedanja vjere; shvaća li brak i obitelj kao zajednicu muškarca i žene; poštuje li i pomaže li obiteljima koje žele imati više djece; ugrađuje li kršćanske i općeljudske vrijednosti u odgoj i obrazovanje ili se povodi za novim ideologijama koje ozbiljno štete Hrvatskoj; poštuje li važne institucije države i društva; kako reagira na primjedbe hrvatskih branitelja i na upozorenja onih među njima koji su najviše žrtvovali za Hrvatsku; po čemu se vidi da će se u gospodarstvu zalagati za napredak i opće dobro, a ne za uske stranačke i privatne interese; imaju li želju i snagu povezati Hrvate u Hrvatskoj i izvan nje?

Naša domovina čezne za unutarnjim prijateljem, dugo vapi za zajedništvom i suradnjom koja se može postići i u politici, među ljudima na vlasti koji znaju surađivati i koji su pozvani prednjačiti u zauzimanju za opće dobro. Biti političar u ovome trenutku u Hrvatskoj nije pitanje tek jednoga posla ili zanimanja, nego je to pitanje iskrene ljubavi prema domovini. A ljubav prema domovini očituje se prije svega promicanjem istinskih vrijednosti i spremnošću da se za njih žrtvuje.

Braćo i sestre, neka vam ne bude teško uložiti napor dolaska na biralište. Glasujmo svi, imajući pred očima dobro svoje domovine. Pozivam vas na molitvu za domovinu. A našu Hrvatsku i sve njezine stanovnike preporučujem nebeskom zagovoru i pomoći Blažene Djevice Marije, svetog Josipa, zaštitnika Hrvatske i blaženog Alojzija Stepinca. Neka i naš čin izbora bude duboko vjernički, s pouzdanjem u Božji blagoslov.

Sve vas u Gospodinu pozdravljam i blagoslivljam.

Vaš nadbiskup,

Josip kard. Bozanić, v.r.

 

Zagreb, 26. listopada 2015.